Skuteczna pomoc dla wątroby i pęcherzyka żółciowego

W dzisiejszych czasach nie tak trudno o przeciążoną wątrobę: tłuste dania, słodycze w dużej ilości czy też częste spożywanie alkoholu to prawdziwy test wytrzymałości dla układu wątroba-pęcherzyk żółciowy. Znaczenie wątroby dla organizmu jest nie do przecenienia – to od niej w dużej mierze zależy zdrowie całego organizmu, jest bowiem kluczowym organem wpływającym zarówno na procesy trawienne, jak i na skomplikowane przemiany metaboliczne. W jaki sposób można ułatwić pracę obu wątroby i pęcherzyka żółciowego i zadośćuczynić jedzeniowym grzechom?

Wątroba i pęcherzyk żółciowy ściśle ze sobą współpracują

Pod prawym łukiem żebrowym znajduje się wątroba, która waży u przeciętnego człowieka ok. 1,5 kg i która w głównej mierze odpowiada za odtruwanie organizmu i produkcję żółci. Niczym małe laboratorium chemiczne organ ten rozkłada alkohol inne substancje (np. przyjmowane leki) oraz odgrywa główną rolę w procesie przemiany materii.

Żółć, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów, magazynowana jest w pęcherzyku żółciowym znajdującym się przy dolnej ścianie wątroby. Jeśli za bardzo obciążymy układ wątroba-pęcherzyk żółciowy, wówczas wątroba nie będzie w stanie nadążyć z odtruwaniem organizmu i produkcją wystarczającej ilości żółci.

Objawy, które wskazują na przeciążenie wątroby i pęcherzyka żółciowego:

  • wzdęcia,

  • gazy,

  • ucisk w górnej części brzucha,

  • mdłości,

  • rozdęty brzuch.

Typowym sygnałem ostrzegawczym wysyłanym przez organizm przy przeciążeniu wątroby jest ciągłe uczucie zmęczenia.

Aminokwasy pomagają wątrobie wykonywać swoją pracę

Jednym z głównych zadań wątroby jest detoksykacja amoniaku, który powstaje w procesie rozkładu białek. Jeśli wątroba jest osłabiona, wzrasta zawartość amoniaku we krwi, co jest niebezpieczne przede wszystkim dla mózgu, ponieważ amoniak jako metabolit jest neurotoksyną.

W takim przypadku pomóc mogą aminokwasy: L-ornityna pobudza cykl mocznikowy, a L-kwas glutationowy pochłania molekuły amoniaku i zamienia je w glutation. Acetylocysteina wzmaga działanie enzymów służących odtruwaniu. Odpowiednie preparaty, podobnie jak mieszanki preparatów, można kupić w aptece lub sklepach z suplementami.

Okłady ułatwiają wątrobie odtruwanie organizmu

Wątroba tym łatwiej radzi sobie z pracą, im lepiej jest ukrwiona. Ponieważ ukrwienie wątroby poprawia się o 40% w pozycji leżącej, nie bez znaczenia jest zwyczajowe kładzenie się popołudniu na przynajmniej 20 minut, często po posiłku. Jeszcze lepiej wpłynie na pracę wątroby zrobienie okładu, szczególnie w porze obiadowej. Należy użyć do tego wilgotnej, bardzo ciepłej lnianej ściereczki, którą należy położyć po prawej stronie w dolnej części brzucha, poniżej łuku żebrowego. Na okład warto położyć butelkę wypełnioną ciepłą wodą, a całość przykryć ręcznikiem. Następnie należy okryć się wełnianym kocem i odpoczywać w ten sposób leżąc na plecach.

Karczochy wspomagają regenerację wątroby

Już od wieków karczochy używane są do wzmacniania wątroby. Dziś naukowcy wiedzą, że za funkcje chroniące i wspomagające wątrobę odpowiedzialne są dwa antyoksydanty występujące w karczochach: cynaryna i sylimaryna. Obie substancje wyprowadzają toksyny z wątroby i wspomagają szybszą regenerację jej uszkodzonych komórek. Liście karczocha mają również działanie odtruwające wątrobę ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego i innych substancji goryczkowych. Jednocześnie dzięki tym składnikom pobudzana jest produkcja żółci w wątrobie oraz wzmaga się wydzielanie przez pęcherzyk żółciowych kwasów żółciowych do jelita (dwunastnicy).

Warto przyrządzić sobie herbatę z liści karczocha (patrz przepis niżej) lub poddać się kuracji z zastosowaniem gotowych produktów, które można bez problemu znaleźć w dobrych zielarniach.

Rośliny lecznicze stymulują produkcję żółci

Tak zwane choleretyki pobudzają wątrobę do produkcji oraz wydzielania płynnej żółci. Roślinne choleretyki wspomagają uwalnianie żółci z pęcherzyka żółciowego; niektóre z tych substancji mają też działanie przeciwskurczowe i odprężające na muskulaturę dróg żółciowych.

Następujące rośliny lecznicze pobudzają przepływ żółci:

  • centuria pospolita (tysiącznik),

  • mięta,

  • krwawnik,

  • kurkuma,

  • karczoch.

Wymienione rośliny można spożywać w postaci herbatek lub gotowych preparatów.

Rzodkiew stymuluje przepływ żółci

Oleje gorczycowe występujące w rzodkwi redukują odkładanie się żółci i przeciwdziałają zagęszczaniu się jej. Dlatego warto raz w roku przez cztery tygodnie poddawać się prewencyjnej kuracji przy użyciu rzodkwi. Należy wówczas wycisnąć sok z jednej rzodkwi, po wcześniejszym starciu jej na drobne kawałki. Ze średniej wielkości rzodkwi powstanie ok. 250 ml soku. W trakcie kuracji należy przez cztery dni codziennie pić 250 ml soku z rzodkwi, rozkładając tę ilość na cały dzień. Następnie należy zrobić 3-dniową przerwę i zacząć nowy cykl. Ewentualnie można też kupić w sklepie ze zdrową żywnością gotowy sok z rzodkwi.

Herbatka z karczocha wzmacniająca wątrobę

1 łyżeczkę wysuszonych liści z karczocha należy zalać 1 filiżanką wrzątku i pozostawić do zaparzenia na 10 min. przed odsączeniem płynu. Dla wzmocnienia wątroby należy wypić filiżankę naparu 30 min. przed jedzeniem, w celu pobudzenia wydzielania żółci i lepszego trawienia należy wypić filiżankę naparu zaraz po jedzeniu.

Substancje goryczkowe wspomagają pęcherzyk żółciowy

Rośliny lecznicze i warzywa, które zawierają substancje goryczkowe, wspomagają proces trawienia już w jamie ustnej. Wynika to z faktu, że gorzki smak na języku powoduje wydzielanie dużej ilości śliny i jednocześnie prowadzi do pobudzenia wydzielania żółci. Dlatego warto serwować do potraw bogatych w substancje odżywcze również produkty zawierające substancje goryczkowe, np. w postaci sałatki lub przekąski. W ten sposób wspomagacie państwo w smaczny sposób proces trawienia.

Substancje goryczkowe zawarte są w:

  • cykorii sałatowej,

  • cykorii,

  • rukoli,

  • endywii,

  • grejpfrutach,

  • ziołach kuchennych, takich jak tymianek, majeranek, szałwia.

Szczególnie efektywnie można wspomagać swoją wątrobę i pęcherzyk żółciowy za pomocą tzw. gorzkiej nalewki z ziół szwedzkich. Preparat ten zalecała przede wszystkim zielarka Maria Treben. Gotową nalewkę można kupić w aptece lub sklepach ze zdrową żywnością.

Kuracja wzmacniająca z zastosowaniem soli mineralnych Schuesslera

Dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych soli mineralnych możecie państwo według dra Heinricha Wilhelma Schuesslera wspomóc odtruwanie organizmu oraz pobudzić swój metabolizm. Wewnętrzna kuracja solami (patrz ramka niżej) powinna być wspomagana stosowaniem maści Schuesslera nr 6 na skórze w okolicy wątroby. Do uzyskania najlepszego rezultatu warto zaaplikować maść na skórę przed zrobieniem okładu wątroby.

Homeopatia może okazać się idealna w udzieleniu pierwszej pomocy

Jeśli okaże się, że jakiś posiłek był zbyt obfity i bogaty w tłuste potrawy, co skutkuje bolesnymi dolegliwościami, wówczas odpowiednio dobrany środek homeopatyczny może przynieść ulgę. Jeżeli pojawia się uczucie uwierania ubrania i ochota na to, by zwinąć się w kłębek w celu złagodzenia przeszywającego bólu w górnej części brzucha, warto zastosować kolokwintę. Należy rozpuścić powoli trzy globulki w potencji D6 w ustach, a wtedy najczęściej już po kwadransie nastąpi poprawa.

Z kolei gdy pojawią się wzdęcia i ucisk niczym kamień w okolicy wątroby, a dolegliwości te są spowodowane spożyciem zbyt tłustych potraw lub zbyt dużej ilości używek, takich jak alkohol czy kawa, wówczas może zastosować Nux Vomica. Należy zażyć jednorazowo ten środek w potencji D6.

Wspomaganie wątroby solami mineralnymi Schuesslera

Do kuracji wzmacniającej wątrobę potrzebują Państwo następujących soli mineralnych Schuesslera:

  • sól Schuesslera Nr 6: siarczan potasu D6 dla wspomagania odtruwania wątroby i pobudzenia metabolizmu tłuszczów

  • sól Schuesslera Nr 9: fosforan sodu D6 dla ułatwienia metabolizmu tłuszczów

  • sól Schuesslera Nr 10: siarczan sodu D6 jako udowodniony środek wspomagający wydzielanie

  • sól Schuesslera Nr 3: fosforan żelaza D12 dla poprawienia ukrwienia i zaopatrzenia wątroby w tlen

Należy rozpuścić powoli w ustach dwie granulki każdej z wyżej wymienionych soli trzy razy w ciągu dnia.

Beate Rossbach

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły