Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście jest zdrowsza?

W przypadku ludzi chorujących na celiakię (chorobę trzewną) – wrodzoną nietolerancję glutenu, rezygnacja z produktów spożywczych, które go zawierają, jest jedyną możliwością uniknięcia bolesnych stanów zapalnych jelit. Osoby dotknięte tym schorzeniem stanowią około 1% społeczeństwa.

  W ostatnich latach coraz więcej osób zdrowych zaczyna odżywiać się bezglutenowo, idąc za radą poradników dietetycznych. Chętnie podpierają się tezą, jakoby taki sposób odżywiania chronił przed zawałem serca. Amerykańscy naukowcy przeanalizowali protokoły dietetyczne około 100 000 osób z ostatnich 25 lat.

Wynik: Nie istnieją żadne potwierdzone naukowo dowody na to, że dieta bezglutenowa chroni przed zawałem serca. Wręcz przeciwnie: rezygnacja z produktów pełnoziarnistych może być wręcz szkodliwa. Wcześniejsze badania naukowców wykazały podwyższone o 15% ryzyko zawału serca lub udaru mózgu u ludzi, którzy z lęku przed glutenem wykreślili z diety produkty pełnoziarniste.

prof. dr Thomas Wessinghage

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły