Probiotyki – dlaczego z tego „wzmacniacza odporności” można spokojnie zrezygnować

prof. dr Ingo  Froböse

prof. dr Ingo Froböse

1.08.2019 r.

Probiotyki są w modzie już od dłuższego czasu. Są to określone produkty mleczne, które mają wzmacniać nasze układy odpornościowe. Wszytko zaczęło się od obserwacji rosyjskiego noblisty Ilji Miecznikowa. Odkrył on, że mieszkańcy Bułgarii, którzy spożywają bardzo duże ilości jogurtów, rzadko zapadają na różne choroby. Przyczyną tego jest fakt, iż bakterie jogurtowe wzmacniają florę bakteryjną jelit i dzięki temu wspomagają układ odpornościowy.

Pozostało jeszcze 72 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Więcej ruchu - mniej bólu". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika "Więcej ruchu - mniej bólu"
  • Pełen dostęp do instrukcji, porad eksperckich na portalu i w publikacjach tematycznych
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych wideo-konsultacji i ebooków dostepnych na stronie Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
jogurtprobiotyki

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel