Jedno białko wywołujące cukrzycę

Jedno białko wywołujące cukrzycę

Dr med. Rainer Limpinsel

15 września 2018

Wydaje się, że amerykańcy naukowcy wynaleźli nową metodę leczenia cukrzycy (Pingping et al.: Hematopoietic-derived galectin-3 causes cellular and systemic insulin resistance; Cell 2016 167(4):973). Kalifornijscy naukowcy zbadali, że pewna kompleksowa struktura białkowa (proteina) nakłada się na receptory insulinowe komórek. W związku z tym insulina nie może działać i powstaje insulinooporność.

Jedno białko wywołujące cukrzycę

Proteina, o której mowa to galektyna-3. Po podaniu substancji hamującej galektynę-3, insulinooporność zanikała, a poziom cukru we krwi stabilizował się.

Makrofagi naszego systemu odpornościowego produkują bardzo dużą ilość galektyny-3. W czasie każdego stanu zapalnego makrofagi rozmnażają się. Nadwaga prowadzi do bardzo lekkiego, niemniej jednak przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Dlatego naukowcy uważają, że nadwaga jest przyczyną zbyt dużej ilości galektyny-3 w organizmie.

Moja porada lekarska

Porada lekarska

Można w naturalny sposób obniżyć podwyższony poziom galektyny-3, zrzucając po prostu kilka kilogramów. Dbanie o prawidłową wagę ma więc nowe znaczenie w kontrolowaniu cukrzycy, również jeżeli chodzi o opisany mechanizm powstawania insulinooporności.

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów