To nie geny determinują rozwój chorób

To nie geny determinują rozwój chorób

mgr Joanna Kozub

15 września 2018

Epigenetyka to nauka badająca wpływ czynników środowiskowych na geny człowieka. Oznacza to, że nasz tryb życia oraz ekspozycja na zanieczyszczenia zewnętrzne oddziałują na genotyp i mogą zwiększać lub zmniejszać ryzyko różnych chorób przewlekłych, w tym cukrzycy.

To nie geny determinują rozwój chorób

W roślinach występuje wiele związków, które modulują procesy epigenetyczne. Niedobory składników odżywczych nasilają niszczenie nici DNA. Szczególnie dotyczy to braku cynku i niacyny. Dobrze jest wtedy włączyć do diety orzechy, ziarna zbóż czy nasiona (słonecznik, sezam, mak, dynia itp.). Również dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie naturalnej suplementacji. Niedobory cynku są dość powszechne wśród Polaków. Najczęściej objawiają się gorszym gojeniem ran, niższą odpornością i suchością skóry.

Dodatkowo w diecie powinny znaleźć się składniki, które zapobiegają uszkodzeniom DNA. Najważniejsze z nich to kwas foliowy zapobiegający pęknięciom DNA, antyutleniacze tj. Wit C i E, wapń chroniący chromosomy przed pęknięciami oraz cholina i magnez. Witaminę C znajdziesz w świeżych warzywach i owocach (papryka, natka pietruszki, owoce jagodowe). Bogate w cholinę są żółtka jaj, które najlepiej spożywać na miękko. Witamina E dominuje w olejach roślinnych nierafinowanych i orzechach. A magnez w kaszach, nasionach i orzechach. Obecność zielonoliściennych warzyw (np. jarmużu) w diecie dostarczy zarówno kwasu foliowego jak i wapnia.

Inne cenne składniki chroniące nasz materiał genetyczny i zmniejszające ryzyko chorób przewlekłych to kwercetyna (ciemne winogrona), sulforafan (brokuły), galusan epigallokatechiny (zielona herbata), genisteina (ziarna soji) i resweratrol (ciemne winogrona). O ile winogrona w diecie diabetyków nie są zalecane, ze względu na wyższy indeks glikemiczny, to pozostałe źródła warto wprowadzić na stałe do jadłospisu. Nasz organizm się odwdzięczy. Dzięki epigenetycy wiemy, że geny determinują rozwój chorób maksymalnie w 10 %, w większości jednak chorujemy od złego trybu życia i niezdrowej diety.

Słowa kluczowe:
cukrzycaepigenetykageny

Więcej Artykułów