Dlaczego dania jednogarnkowe są odpowiednie dla cukrzyków

Dania jednogarnkowe to smakowite potrawy, które rozgrzeją Twoją duszę i ciało. Jeśli rozsądnie wybierzesz składniki, poziom Twojego cukru nie podniesie się, a Ty zdrowo nasycisz żołądek. Nie musisz rezygnować przy tym z tego, co dobrze napełnia brzuch, czyli z mięsa i tłuszczu. Wręcz przeciwnie: dobry tłuszcz i dobre mięso pomagają w walce z cukrzycą.

Dlaczego dania jednogarnkowe są odpowiednie dla cukrzyków

Bogactwo błonnika

Czerwona kapusta, biała kapusta i kapusta włoska zawierają znaczne ilości błonnika. Danie jednogankowe bazujące na tych warzywach pokryje jedną trzecią Twojego zapotrzebowania na błonnik. Twój głód nie ma z nim szans!

Mięso i tłuszcz

Tłuszcz kokosowy doskonale nadaje się do podgrzewania, natomiast oliwa z oliwek nie powinna być poddawana działaniu wysokiej temperatury. Masło jest w rzeczywistości lepsze, niż się o nim mówi.

Unikaj przetworzonych przemysłowo tłuszczów do smażenia. W tłuszczu RAMA Culinesse znajdziesz między innymi emulgatory, aromaty, barwniki i substancję E330. Naprawdę chcesz mieć to w swoim garnku?

Kupuj mięso w jakości bio

W żadnym wypadku mięso nie powinno zawierać wzmacniaczy smaku. Porozmawiaj o tym ze swoim dostawcą mięsa. Prawie wszystkie wytworzone konwencjonalnymi metodami kiełbasy niestety zawierają takie substancje.

Zrezygnuj z gotowych dań jednogarnkowych

Jeżeli kupne danie jednogarnkowe w puszce zawiera wzmacniacz smaku (np. ekstrakt z drożdży), przeciwutleniacze, stabilizatory, difosforany i aromaty, lepiej zostaw je na półce w markecie. Dotyczy to wszystkich konwencjonalnych dań jednogarnkowych, jakie znajdziesz na sklepowej półce.

Jeżeli uda Ci się w sklepie ze zdrową żywnością kupić takie danie bez tych wszystkich dodatków, okaże się, że smakuje ono o wiele gorzej niż to przygotowane samodzielnie w domu. Pod względem zawartości witamin będzie to jednak zupełnie nienajgorszy posiłek – ze względu na metody produkcyjne firm produkujących żywność bio, czyli krótkie podgrzewanie do bardzo wysokich temperatur, co skutkuje mniejszą utratą wartości odżywczych. A zatem z braku czasu możesz spokojnie sięgnąć po taki produkt.

Porównanie zawartości witamin: gotowe danie jednogarnkowe w jakości bio a samodzielnie przyrządzona potrawa

Ugotowane

Danie gotowe bio

Samodzielnie

Witamina A

261 mikrogramów

181 mikrogramów

Witamina C

9 mikrogramów

6 mikrogramów

Witamina E

0,23 mikrograma

0,25 mikrograma

Potencjał dań jednogarnkowych

Jeżeli któryś z członków Twojej rodziny nie przepada za jakimś składnikiem, nie jest problemem jego niedodanie czy zamiana na inny składnik. To właśnie istota takiego dania!

Oszczędność czasu

Danie jednogarnkowe na ciepło smakuje najlepiej. Ugotuj większą ilość i przechowuj w lodówce na następne dni. W ten sposób oszczędzasz czas i unikasz gotowania w pośpiechu, a to przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Porada: Okrągłe garnki zabierają sporo miejsca w lodówce. O wiele wydajniejsze są prostokątne puszki. We wszechobecnych plastikowych pojemnikach znajduje się sporo chemikaliów, które stopniowo mogą przedostawać się do pożywienia. Zalecam więc kupno puszek ze stali szlachetnej – poszukaj takich w internecie.

Moja porada lekarska

Jeśli z poprzedniego dnia pozostało Ci mięso lub warzywa, możesz je również wykorzystać do przyrządzenia dania jednogarnkowego.

Dla rozpieszczonego podniebienia

Klasycznymi składnikami dania jednogarnkowego są ziemniaki, kapusta, fasola, soczewica, groszek, kiełbaski i boczek. Pyszne dania można przyrządzić również z udziałem cynamonu, szafranu, krewetek, chorizo (hiszpańskiej wędliny), imbiru i limonki. Kucharz amator powinien eksperymentować! Wiele intrygujących przepisów znajdziesz w internecie.

Więcej Artykułów