Podwójnie wyższe ryzyko przy niedoborze witaminy D

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

1.09.2019 r.
Podwójnie wyższe ryzyko przy niedoborze witaminy D

U osób z niedoborem witaminy D we krwi, ryzyko zachorowania na Parkinsona jest dwa razy wyższe niż u tych, które dostarczają organizmowi wystarczającą jej ilość.

Na Uniwersytecie Shangdong w Zibo (Chiny) przeanalizowano dane dotyczące 5690 pacjentów. W swoim artykule w magazynie Nutrients naukowcy zaznaczają, że osoby, które przyjmują preparaty z witaminą D, zmniejszyły ryzyko choroby Parkinsona o 38%. U osób, które pracują na świeżym powietrzu, ryzyko zachorowania na Parkinsona jest o 28% niższe.

Pozostało jeszcze 44 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Dłuższe i zdrowsze życie". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika „Dłuższe i zdrowsze życie”
  • Pełen dostęp do instrukcji, porad eksperckich na portalu i w publikacjach tematycznych
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych wideo-konsultacji i ebooków dostepnych na stronie Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel