Dieta bogata w witaminę C obniża ryzyko katarakty o ponad 30%

prof. dr Thomas Wessinghage

prof. dr Thomas Wessinghage

1.02.2020 r.
Dieta bogata w witaminę C obniża ryzyko katarakty o ponad 30%

Katarakta to najczęstsza przyczyna upośledzenia i utraty wzroku na całym świecie. Według danych Niemieckiego Towarzystwa Oftalmologicznego w tym kraju problem ten dotyka 10 milionów ludzi. Jest to zmętnienie siatkówki. Skutek: widzimy nieostro, mało kontrastowo i ubogo w kolory. Typowa jest również nadmierna wrażliwość na oślepianie promieniami słonecznymi.

Pozostało jeszcze 77 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Dłuższe i zdrowsze życie". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika „Dłuższe i zdrowsze życie”
  • Pełen dostęp do instrukcji, porad eksperckich na portalu i w publikacjach tematycznych
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych wideo-konsultacji i ebooków dostepnych na stronie Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
kataraktawitamina C

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel