Smakowity likier pomarańczowy

Smakowity likier pomarańczowy

Gabriela Schwarz

2 grudnia 2022

Pyszny owocowy likier pomarańczowy możesz przyrządzić już na wiele tygodni przed samymi świętami. Im dłużej taki likier będzie naciągał, tym intensywniejszy będzie jego smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Smakowity likier pomarańczowy

Składniki na likier pomarańczowy

- 2 pomarańcze bio,

- 200 ml wódki,

- 150 g cukru,

- 400 ml wody.

Jak wykonać likier pomarańczowy?

1. Pomarańcze oparzyć, wytrzeć do sucha i za pomocą skrobaka do skórek cienko odkroić ich skórki. Postaraj się, aby biała skórka w miarę możliwości pozostała na owocu, zawiera ona bowiem substancje goryczkowe.

2. Skórki włożyć do naczynia o objętości około 1 l i zalać je wódką. Butelkę dobrze zakręcić i przechowywać przez około tydzień w chłodnym i ciemnym miejscu.

3. Podgrzać 400 ml wody i rozpuścić w niej cukier, ciągle mieszając. Następnie roztwór schłodzić i dolać do wódki.

4. Likier przechowywać przez kolejny tydzień w ciemnym i chłodnym miejscu. Codziennie intensywnie wstrząsać.

5. Likier odcedzić, dobrze odciskając przy tym skórki pomarańczowe.

6. Likier przelać przez filtr do kawy. Ma to na celu usunięcie z niego najdrobniejszego osadu.

7. Likier przelać do 2 lub 3 butelek, każdą z nich szczelnie zakręcić.

Jeśli chcesz przyrządzić likier o nieco kwaśniejszym smaku, zamiast pomarańczy użyj cytryn bio.

Moja porada o likierze pomarańczowym

Z takiego likieru można przyrządzić aperitif, mieszając go z winem musującym lub prosecco w proporcji 1 część likieru na 9 części innego alkoholu. Jako dekoracji możesz użyć kilku skórek pomarańczowych, które wystarczy wrzucić do butelki.

Więcej Artykułów