Zdrowe stawy - wystrzegaj się kwasotwórczych produktów żywnościowych!

Dieta bogata w pokarmy zasadotwórcze nie jest skomplikowana, za to jest bardzo dobra dla uszkodzonych zwyrodnieniami stawów i dla całego organizmu. Opiera się na trzech filarach. W materiale przedstawimy, w jaki sposób należy przestawić swoją dietę unikając zakwaszenia oraz jakie produkty spożywcze czy żywnościowe powinny przede wszystkim znaleźć się w jadłospisie. Nowo zdobytą wiedzę można od razu wykorzystać w praktyce, przygotowując proste i zarazem zapobiegające zakwaszeniu potrawy.

„No tak, znowu jakaś kolejna dieta, której lista zakazanych produktów żywnościowych jest znacznie dłuższa niż tych dopuszczalnych!” To była moja pierwsza myśl, kiedy wysokozasadowa dieta zaczęła bliżej zaprzątać moją głowę, a która w obiegowej opinii opisywana jest częściej jako dieta zasadowa. Jednakże po krótkim czasie zauważyłam, że nie chodzi tu o dietę pełną zakazów, lecz o odżywianie dobroczynnie wpływające na ogólny stan zdrowia. Ponadto informacja, że wysokozasadowa dieta dodatkowo związana jest z utratą wagi jest kolejną zaletą, jednak nie ona jest tutaj najważniejsza.

Zasadowa czy wysokozasadowa: na czym polega różnica?

Pojęcie „dieta zasadowa” określa obecnie taką formę diety, w której zasadowe produkty żywnościowe stanowią zasadniczą jej część, zatem taki sposób odżywiania należy poprawnie określić jako wysokozasadowy. Dieta zasadowa bowiem składa się do 100 procent z zasadowych produktów żywnościowych. Taka dieta służyć ma głównie jako metoda wykorzystywana przy choćby kuracji detoksykującej, odtruwającej czy oczyszczającej jelito grube, bądź usuwającej metale ciężkie. Po jej przeprowadzeniu odprowadzone zostają z organizmu wszelkie metabolity oraz kwasy, co w konsekwencji pozwala na zastosowanie diety wysokozasadowej. W takiej diecie stosujemy do około dwóch trzecich zasadotwórczych produktów żywieniowych, a zdrowych kwasotwórczych do około jednej trzeciej. W przeciwieństwie do czysto zasadowej diety, wysokozasadowa dieta zawiera również kwaśne produkty żywnościowe o wysokiej zawartości składników odżywczych, jak na przykład orzechy, owoce strączkowe, proso lub jaja.

Metoda wysokozasadowej diety opiera się na trzech filarach:

  • Redukujemy kwasotwórcze, tak zwane kwasowe produkty żywnościowe.

  • Wybieramy zasadotwórcze, tak zwane zasadowe produkty żywnościowe.

  • Wypijamy dziennie od 2 do 3 litrów płynów bezalkoholowych, najlepiej niegazowanej wody mineralnej, niesłodzonych i samodzielnie wyciśniętych soków z grupy owoców zasadowych.

Co powoduje, że produkty żywnościowe są zasadowe lub kwasowe?

Według jakich zasad klasyfikowane są produkty żywnościowe na kwasotwórcze, zasadotwórcze bądź neutralne? Dlaczego na przykład cytrynę zaliczamy do produktów zasadowych chociaż, jak wiadomo, jest ona całkiem kwaśna? Czy klasyfikowanie danego produktu spożywczego jako kwaśnego lub zasadowego nie ma nic wspólnego ze smakiem? Decydujący udział mają tu rozpuszczalne sole mineralne oraz zawartość wody.

Na użytym przez nas przykładzie cytryny widać, że cytryna ma kwaśny smak, ale zawiera jedynie słabe kwasy owocowe, które w organizmie szybko rozkładane są do dwutlenku węgla. A dwutlenek węgla jest szybko wydychany przez płuca. Kwasy owocowe nie zostają więc w organizmie.

Ponadto, w cytrynie znajdują się różnorodne sole mineralne, które w organizmie metabolizują się zasadowo i w nim pozostają. Summa summarum dlatego cytryna zaliczana jest do zasadowych produktów żywnościowych.

Zasadniczo zaklasyfikowanie produktów żywnościowych do kwaso- lub zasadotwórczych opiera się na efekcie metabolizowania zawartych w nich składników chemicznych (niezależnie czy w organizmie będą rozkładane jako kwasy czy zasady).

Od czasu do czasu wolno też zjeść włoską pizzę!

Oczywiście dieta wysokozasadowa nie oznacza, że natychmiast musimy rezygnować ze wszystkich kwasotwórczych produktów spożywczych. Na przykład, ja próbuję mój apetyt na słodycze zaspokoić owocami, a zamiast mięsa na stole lądują warzywa. Ale muszę sama przyznać, że nie zawsze mi się to udaje. Czasami musi być też czekoladowy batonik czy włoska pizza. Zatem, delektowanie się małymi porcjami zawsze jest dozwolone – nawet w przypadku zdrowego odżywiania!

Produkty żywnościowe „kwasowe” i „zasadowe”

Mocno kwasotwórcze

Słabo kwasotwórcze

Mocno zasadotwórcze

Słabo zasadotwórcze

Neutralne

Mięso, wędliny

Śmietana

Różne odmiany sałaty, na przykład rukola

Grzyby

Cukier

Ryby

Pełne mleko

Warzywa

Ziarna

Oliwa z oliwek

Żółtko

Jogurt

Owoce

Tofu

Olej słonecznikowy

Twarde sery

Makaron razowy

Ziemniaki

 

Kefir

Twaróg

Orzechy

Ocet owocowy

   

Ryż

Soja

Herbata ziołowa

   

Chleb pełnoziarnisty

Produkty z białej mąki

Niegazowana woda mineralna

   

Produkty mączne

Kawa

     

Alkohol

Cola

     

Wysokozasadowa dieta jest smaczna!

Żeby umożliwić Państwu poznanie wysokozasadowej diety, zebraliśmy przepisy na zdrowe i zasadotwórcze potrawy. Mogą być Państwo zaskoczeni jak odpowiednio dobrana dieta będzie dobrze smakować.

Kolorowa zupa ziemniaczana

Porcja dla 4 osób:

500 g ziemniaków

1 litr bulionu (kostka)

2 cebule

1 pęczek włoszczyzny

3 kiełbaski metka lub kiełbaski białe parzone

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i zagotować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę umyć i posiekać. Kiełbaskę pokroić w plastry.

Warzywa i kiełbasę dodać do ziemniaków po 10 minutach i gotować przez kolejne 10 minut.

Następnie warzywa i kiełbasę wyjąć z zupy, zupę przetrzeć lub wycisnąć przez sito, do smaku dodać sól i pieprz. Do zupy dodać ponownie warzywa i kiełbasę.

Danie jednogarnkowe z dyni

Porcja dla 4 osób:

650 g miąższu dyni

4 średniej wielkości ziemniaki

2-3 duże pomidory

1 duża czerwona papryka

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

650 g zielonej fasoli

Oliwa z oliwek

3 liście laurowe

1,5 łyżeczki kminku

Wykonanie:

Miąższ dyni pokroić w duże kostki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć pestki i drobno pokroić. Z papryki usunąć pestki i posiekać. Obrać ząbki czosnku. Cebulę obrać i posiekać. Fasolę umyć.

Kostki dyni, fasolę oraz ziemniaki poddusić w gorącej oliwie z oliwek, dodać liście laurowe i parować do miękkości na niewielkim ogniu.

Jednocześnie pomidory, paprykę oraz cebulę poddusić na oliwie z oliwek, dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko od czasu do czasu zamieszać i gotować do uzyskania gładkiej konsystencji musu.

W moździerzu wyrobić 1 ząbek czosnku i kminku do konsystencji pasty.

Mus pomidorowo-paprykowo-cebulowy wymieszać z pastą czosnkową i mieszanką dyniowo-ziemniaczano-fasolową i jeszcze gotować przez kilka minut cały czas mieszając.

Warzywa na patelnię z dipem czosnkowym

Porcja dla 4 osób:

8 czosnków dętych (cebula siedmiolatka)

4 marchwie

2 małe cukinie

2 czerwone papryki

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól jodowana, pieprz, świeże lub suszone przyprawy jak tymianek, rozmaryn, oregano.

Dip:

2 kubki jogurtu (1,5% tłuszczu)

4 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Sól jodowana, pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyć, pokroić w drobne paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać warzywa. Na średnim ogniu przez około 15 minut gotować często mieszając. Do smaku dodać sól jodowaną, pieprz oraz zioła.

Jogurt, kwaśną śmietanę oraz oliwę z oliwek wymieszać. Do smaku dodać wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Podawać z chlebem pita

Winogrona w owocowym sosie

Porcja dla 4 osób:

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

200 ml soku z ciemnych owoców

300 g świeżych malin

4 łyżeczki miodu

2 dojrzałe banany

500 g winogron

Wykonanie:

  Mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładko z 4 łyżkami soku owocowego. Pozostałą ilość soku oraz maliny zagotować od 4 do 5 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z malinami i zagotować ciągle mieszając. Zamieszać z miodem. Maliny lekko zagotować przez około 1 minutę na lekkim ogniu, następnie przecisnąć przez sito.

Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem z sosem. Winogrona umyć i oderwać ogonki, wysuszyć. Sos rozłożyć na 4 talerzach deserowych, dodać winogrona.

Pożegnanie ulubionych przyzwyczajeń nie jest łatwe. Ale dzięki przedstawionym wskazówkom i drobnym sztuczkom zmiana diety nie będzie trudna, jeśli przeprowadzi się ją stopniowo. Zapomnijcie więc o pieczonych kiełbaskach, frytkach i tym podobnych produktach – Wasze stawy, a także cały Wasz organizm będą Wam za to wdzięczne.

Gabriela Schwarz

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Opinie czytelników

data:

W jednym posiłku, nie powinno się łączyć białek z węglowodanami. Wszystkie przetworzone produkty mleczne posiadają charakter kwaśny. Za wyjątkiem mleka oraz wysokoprocentowej śmietany kremówki. Jedynie grzyby shiitake oraz kurki zaliczane są do grupy zasadowej. Pozostałe są kwasotwórcze.

Ocena użytkownika:
2
Zgłoś naruszenie regulaminu

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły