Metionina i inne aminokwasy wzmacniają chrząstkę stawową – włącz je do swojej diety

Aminokwasy są jednym z najważniejszych budulców ludzkiego organizmu. Regulują prawie wszystkie procesy przemiany materii, znajdują się we wszystkich komórkach naszego organizmu, również w kościach czy tkankach chrzęstnych. Niedobór określonych aminokwasów objawia się między innymi również artrozą. Tutaj dowiesz się, których aminokwasów to dotyczy i w jaki sposób można skorygować ich deficyt.

W przypadku pacjentów cierpiących na artrozę do najważniejszej grupy aminokwasów należą metionina, cysteina, a także arginina, lizyna, prolina i glicyna. Są one przyjmowane z pożywieniem lub wytwarzane przez organizm. Niedobór lub brak równowagi jednego lub kilku z tych sześciu aminokwasów może wpłynąć na proces powstawania artrozy lub ją nasilić.

Metionina oraz cysteina – hojni dostarczyciele siarki

Chrząstka stawowa pacjentów cierpiących na artrozę potrzebuje dużej ilości siarki. Metionina jako aminokwas spełnia podobną funkcję jak jej pochodna cysteina, będąca bardzo dobrym źródłem siarki. Oba aminokwasy pobudzają komórki do odbudowy tkanek chrzęstnych. Jednocześnie skutecznie hamują rozwój procesów zapalnych oraz wyraźnie łagodzą bóle – a to wszystko bez skutków ubocznych.

Metionina i cysteina należą zatem do najważniejszych substancji wspierających walkę z dolegliwościami artretycznymi. Dlatego należy wzbogacić dietę o produkty zawierające metioninę i cysteinę.

Artykuły spożywcze, które powinny znaleźć się w diecie

Metionina występuje prawie we wszystkich produktach białkowych. Metionina pochodząca z produktów zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych jest równie wartościowa.

Metionina rozpuszcza się w wodzie do pewnego stopnia. Określonych produktów żywnościowych nie należy zbyt długo gotować lub namaczać, żeby nie wypłukać z nich zbyt dużej ilości metioniny Należy również unikać zbyt wysokich temperatur, aby zachować jak najwięcej cennych aminokwasów.

Najbardziej znanymi i bogatymi źródłami metioniny są wysokoenergetyczne orzechy brazylijskie. 100 gramów (g) tych orzechów zawiera 10 g metioniny. Innymi produktami można również pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten aminokwas, na przykład soją (580 mg/100 g), surowym łososiem (626 mg/100 g), halibutem (800 mg/100 g), wołowiną (610 mg/100 g) oraz filetem z piersi kurczaka (552/100 g).

Cysteinę można przede wszystkim znaleźć w soi (590 mg/100 g), jajach kurzych (310 mg/100 g), wieprzowinie i mięsie drobiowym (300 mg/100 g), a także soli (rybie) (420 mg/100 g).

Arginina, lizyna i prolina istotne w budowie kolagenu

Te trzy aminokwasy zawierające azot sprzyjają tworzeniu kolagenu, białka wchodzącego w skład kości, mięśni oraz ścięgien itd. Odgrywają zatem istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu stawów. Pacjenci z artrozą mają zwiększone zapotrzebowanie na te aminokwasy.

Arginina wpływa dodatkowo na wzrost komórek budujących kości oraz wzmacnia system immunologiczny. Dzięki tej funkcji wspiera proces leczenia stanów zapalnych występujących na przykład w stawach. Wreszcie poprawia ukrwienie, dostarczając w ten sposób składników odżywczych stawom.

Na swojej liście zakupów warto zatem umieścić następujące artykuły spożywcze: orzechy ziemne (3460 mg/100 g), soję (2360 mg/100 g), wołowinę, wieprzowinę oraz cielęcinę, (1540 mg/100 g), krewetki (1740 mg/100 g) a także łososia (1330 mg/100 g).

Lizyna jako aminokwas wpływa na połączenia ważnych włókien kolagenowych, gwarantując wytrzymałość i stabilność kości i stawów. Ponadto lizyna wspomaga odkładanie się wapnia w kościach. Osoby na diecie wegetariańskiej są szczególnie podatne na niedobory lizyny dlatego, że ten aminokwas głównie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: drobiu (2040 mg/100 g), wieprzowinie (2200 mg/100 g), serze Gouda (2790 mg/100 g) oraz tuńczyku (2210 mg/100 g).

Prolina ma decydujące znaczenie w procesie regeneracji tkanek i we wspomaganiu odbudowy stawów. Poza tym hamuje procesy zapalne w stawach dzięki hydroksyprolinie, która wytwarzana jest z produkowanej przez ludzki organizm proliny. Synteza proliny u osób młodych i zdrowych jest w pełni wystarczająca. Jednakże zdolność ta spada wraz z wiekiem. W międzyczasie może się także pojawić artroza, zatem należy koniecznie spożywać więcej produktów zawierających prolinę. Zaliczają sięą do nich między innymi mąka pszenna (1610 mg/100 g), mąka orkiszowa (1740 mg/100 g), soja (1820 mg/100 g), orzechy ziemne (1430 mg/100 g) oraz ser typu Emmentaler (3671 mg/100 g).

Uwaga: istnieją różnorodne i rozbieżne zdania podające dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Opinie odrębnych instytutów do spraw żywienia są tożsame tylko w przypadku zaleceń dotyczących zapotrzebowania na lizynę (38 mg/kg masy ciała/dzień), a także metioninę i cysteinę (19 mg/kg masy ciała/dzień).

Glicyna łagodzi dolegliwości artretyczne

W chorobie zwyrodnieniowej stawów bóle różnego typu pojawiają się często. Wiele osób sięga po środki przeciwbólowe, jednakże przy dłuższym ich stosowaniu narażają się one na poważne skutki uboczne. W takim wypadku pomocny staje się aminokwas glicyna. Przez 16 tygodni Hiszpańscy naukowcy podawali 300 pacjentom cierpiącym na artrozę codziennie albo 1000 mg glicyny albo placebo. Aminokwas zredukował zapotrzebowanie na środki przeciwbólowe o 55%. Dodatkowo 70% procent uczestników badania, którym podawano glicynę, zrelacjonowało, że bóle znacznie się zmniejszyły. Zwracajmy zatem uwagę na to, aby w naszej codziennej diecie więcej było artykułów spożywczych zawierających glicynę, na przykład płatków owsianych (850 mg/100 g), soi (1420 mg/100 g), orzechów ziemnych (1640 mg/100 g), drobiu (1400 mg/100 g) oraz pstrąga (1470 mg/100 g).

PRZEPIS

Soja dostarcza stawom ważne aminokwasy

Soja zawiera aminokwasy istotne dla zdrowia stawów. W przypadku osób cierpiących na artrozę w jadłospisie powinny znaleźć się dania zawierające soję, na przykład wegetariańskie chili z soją.

Soja zawiera przede wszystkim metioninę, cysteinę, argininę oraz prolinę.

  Przepis dla 4 osób:

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 400 g pomidorów bez skórki pokrojonych w kawałki

  • 100 g czerwonej fasoli (puszka)

  • 250 g soi (puszka)

  • 200 g kukurydzy (puszka)

  • 400 ml warzywnego wywaru (kostka)

  • sól, pieprz świeżo zmielony

  • 1 łyżeczka przyprawy chili

  • 1 szczypta pieprzu Cayenne

  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry

Wykonanie

Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę i paprykę przyrumienić w jednym garnku na oliwie z oliwek, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać pomidory i podgrzać. Dodać odcedzoną soję i kukurydzę, zalać wywarem z warzyw. Doprawić solą, pieprzem, chili oraz pieprzem Cayenne, a następnie zagotować.

Potrawę gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, doprawić według uznania. Przed podaniem chili udekorować zieloną kolendrą.

Smacznego!

Gabriela Schwarz

Tagi: zdrowie, dieta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Polecane artykuły