Witaminy zamiast leków przeciwbólowych

Witaminy zamiast leków przeciwbólowych

Gabriela Schwarz

18 września 2018

Dieta bogata w witaminy, substancje mineralne i pierwiastki śladowe może znacznie spowolnić rozwój artrozy lub nawet go zatrzymać. Które witaminy odgrywają istotną rolę w chorobie zwyrodnieniowej stawów?

Witaminy zamiast leków przeciwbólowych

Optymalna dieta i odpowiednia porcja ruchu są nierozerwalnie ze sobą związane, jeśli chcemy dbać o zdrowie naszych stawów. Substancji witalnych nie należy jednak przyjmować w formie tabletek, pomimo że tak twierdzą niektórzy naukowcy. Wystarczy spożywanie owoców i warzyw - zapewni wystarczającą ilość substancji witalnych dla zdrowia twojej chrząstki stawowej.

Witaminy z grupy B działają jako tzw. koenzymy, co oznacza, że biorą one udział w licznych reakcjach różnych enzymów. Poza tym łagodzą ból. Witaminy te znajdziesz przede wszystkim w wątróbce wołowej i wieprzowej.

Kwas foliowy należący również do grupy witamin B skraca terapię bólu. Znajduje się w zielonych warzywach liściastych, a także pomidorach, papryce, produktach z pełnego przemiału zboża, ziemniakach, orzechach.

Witamina C unieszkodliwia wolne rodniki. Chroni zarówno przed infekcjami, jak i zaburzeniami pracy tkanki skórnej, łącznej i kostnej. Znajdziesz ją w dużych ilościach w owocach cytrusowych, truskawkach, kiwi, jabłkach, jagodach, borówkach, a także w kiszonej kapuście, brokułach, dyni i pietruszce.

Witamina D jest konieczna do metabolizmu wapnia, a wraz z tym do procesów budowy kości. Witamina ta powstaje w skórze, ale jedynie wówczas, gdy działają na nią promienie słoneczne.

Witamina E niszczy wolne rodniki, które atakują chrząstkę stawową i nasilają stany zapalne. Witaminę E znajdziesz przede wszystkim w orzechach.

Witamina K – jej niedobór zakłóca procesy budowy chrząstki i kości, przyczynia się też do postępu artrozy. 60-80% zapotrzebowania na tę witaminę możesz pokryć, spożywając zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata i kapusta. Znajdziesz ją również w oleju słonecznikowym, mięsie drobiowym i kiełkach pszenicy.

Więcej Artykułów