Studia stawiają dotychczasową wiedzę na głowie: mleko szkodzi kościom!

Beate Rossbach

Beate Rossbach

19.10.2018 r.
Studia stawiają dotychczasową wiedzę na głowie: mleko szkodzi kościom!

Mleko zawiera dużo wapnia i dlatego jest korzystne dla kości. W to, czego dotychczas byliśmy pewni, wkroczyło wahanie. Szwedzcy naukowcy z uniwersytetu Uppsala opublikowali na łamach British Medical Journal bardzo zaskakujące wyniki badania.

Naukowcy obserwowali spożycie mleka przez 61 433 kobiety i 45 339 mężczyzn. Okazało się, że panie, które wypijały codziennie 3 albo więcej szklanek mleka, cierpiały prawie o 30% częściej na złamania szyjki kości udowej. Złamanie takie uważane jest za objaw osteoporozy, czyli właśnie tej choroby, której ma zapobiegać picie mleka. U mężczyzn, którzy rzadziej chorują na osteoporozę, takiego związku nie zaobserwowano. Zauważono natomiast nieco podwyższone ryzyko zgonu. Uwaga: dane te nie odnoszą się do jogurtu i sera. Oba te produkty spożywcze wykazały w badaniu rzeczywiście działanie ochronne na kości. Naukowcy przypuszczają zatem, że szkodliwe działanie wynika z obecności galaktozy. Jest to składnik cukru mlecznego, który występuje w mleku, natomiast w o wiele mniejszych ilościach w jogurcie i serze.

Beate Rossbach radzi: Mleka w żadnym wypadku nie należy traktować jako napoju do zaspokajania pragnienia. 1 szklanka dziennie być może jest mniejszym ryzykiem. Lepszymi źródłami wapnia są jednak sery i jogurt. Jeśli nie lubisz produktów mlecznych lub ich nie tolerujesz (ze względu na nietolerancję laktozy), swoje zapotrzebowanie na wapń (około 1 g dziennie) możesz z powodzeniem pokrywać, spożywając wodę mineralną, warzywa kapustne, suszone owoce i orzechy.

Słowa kluczowe:
kośćmlekowapń

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel