Dla zdrowia: zupa dyniowa z imbirem

Gabriela  Schwarz

Gabriela Schwarz

26.12.2018 r.
Dla zdrowia: zupa dyniowa z imbirem

Do najsmaczniejszych dań na bazie dyni należy oczywiście zupa dyniowa. Jest zdrowa, doskonale syci i dostarcza wiele substancji odżywczych, na przykład beta-karoten, witaminę A, magnez, wapń i potas, czyli wszystkie substancje bardzo ważne również przy artrozie. Beta-karoten jest na przykład ważnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki chrzęstne przed atakiem wolnych rodników.

Przepis na 2 porcje

- około 350 g miąższu, np. z dyni hokkaido

- 2 ząbki czosnku

- 2 cebule średniej wielkości

- 1 kawałek imbiru (około 5 cm)

- 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego instant lub 600 ml ugotowanego bulionu

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- mielone curry

- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

- pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć z niej pestki i włókna. Miąższ wraz ze skórką pokroić w kostkę. Ząbki czosnku i cebule pokroić w kostkę – czosnek w drobną, a cebulę w grubą. Imbir obrać i drobno pokroić. Bulion instant rozpuścić w 600 ml wrzątku.

W dużym garnku podsmażyć na gorącym oleju cebulę. Dodać czosnek i imbir. Doprawić curry, krótko zamieszać. Dodać dynię i – ciągle mieszając – podsmażyć. Zalać bulionem i całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż dynia całkowicie się rozpadnie. Od czasu do czasu zamieszać. Dolać śmietanę i 100 ml wody. Wszystko razem dokładnie zmiksować i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem zupę doprawić świeżym pieprzem prosto z młynka.

Gabriela Schwarz

dynia, zwyrodnienia

Słowa kluczowe:
artrozadynia zupa

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel