Producenci przesadzają z cukrem

Producenci przesadzają z cukrem

dr Ulrich Fricke

31 października 2018

Naukowcy z dziedziny żywienia z Uniwersytetu Hohenheim przebadali 600 niemieckich jogurtów. Prawie wszystkie zawierają za dużo cukru – średnio 14,1 g na 100 g jogurtu. Na sympozjum uniwersyteckim wykazali, że wystarczyłoby 9 g cukru, by jogurt smakował odpowiednio słodko.

Producenci przesadzają z cukrem

Jogurt owocowy

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by maksymalnie 5% przyjmowanych kalorii dziennie pochodziło z cukrów. Zjedzenie jednego takiego jogurtu sprawia, że osiągamy ten pułap.

Co możesz zrobić? Naukowcy z Uniwersytetu Hohenheim zachwalali norweskich producentów. Oferują oni szeroką gamę produktów o zawartości cukru 0–13 g. W ten sposób to konsument ma wybór. Niestety, jeśli nie mamy do nich dostępu, pozostaje nam sięgnąć po niesłodzony jogurt naturalny. Można do niego dodać ulubione owoce.

Więcej Artykułów