Po raz pierwszy udowodnione: koktajl witaminowy spowalnia utratę pamięci

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

27.03.2018 r.
Po raz pierwszy udowodnione: koktajl witaminowy spowalnia utratę pamięci

Odkrycie to jest kamieniem milowym w badaniach nad Alzheimerem: na sympozjum w Atenach (Grecja) naukowcy z Uniwersytetu w Saarland zaprezentowali wyniki badań.

Uczestnikami badania było 311 pacjentów, u których wystąpiła demencja w wyniku choroby Alzheimera we wczesnym etapie. Przez dwa lata otrzymywali specjalną kombinację substancji witalnych, które chronią mózg i nerwy. W porównaniu do równie dużej grupy kontrolnej nieprzyjmującej substancji witalnych, u pierwszej grupy pacjentów wyraźnie widać było, że składniki odżywcze zapobiegły dalszemu kurczeniu się ważnych ośrodków pamięci. Ponadto badani radzili sobie lepiej z problemami psychicznymi w codziennym życiu, płacili rachunki lub na przykład zapamiętywali drogę.

Badana kombinacja substancji odżywczych została opracowana w 2007 r. przez naukowców z 19 europejskich instytutów badawczych. Dzienna porcja zawiera między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju rybnego (1,5 g), fosfolipidy (106 mg), cholinę (400 mg), urydynę (625 mg), witaminę B12 (3 pg) i kwas foliowy (400 pg.).

Co możesz zrobić? Preparaty z kombinacją substancji witalnych dostępne są w aptekach, są one jednak dość drogie. Tańszym, aczkolwiek mniej wygodnym rozwiązaniem jest skomponowanie poszczególnych składników i substancji witalnych zawartych w koktajlu samodzielnie.


Słowa kluczowe:
choroba Alzheimera

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel