Pamięć jak sito? Winne mogą być tłuszcze trans

Pamięć jak sito? Winne mogą być tłuszcze trans

Beate Rossbach

15 lipca 2018
Pamięć jak sito? Winne mogą być tłuszcze trans

Fastfoody, dania gotowe i pieczone w tłuszczu słodkości często zawierają kwasy tłuszczowe trans, które powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Dla twoich naczyń i serca są one bardziej szkodliwe od cholesterolu. W 2003 roku w Danii ustawowo obniżono ich udział w tłuszczach spożywczych do 2%. Między innymi dzięki temu udało się obniżyć śmiertelność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego aż do 70%. Na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego badacze z Uniwersytetu Kalifornii w San Diego opisali szkodliwy wpływ tych tłuszczów na mózg. 1000 ochotników pokazano kolejno 104 karty z zapisanymi wyrazami. Mieli oni ocenić, czy pojawiające się każdorazowo słowo już wystąpiło, czy jeszcze nie. Wyniki badania porównano ze spożyciem tłuszczów trans przez uczestników. Kto zjada ponad 1,3 g takich tłuszczów dziennie, popełniał w teście błąd.

Moja porada lekarska

Beate Rossbach radzi: Weź sobie to ostrzeżenie do serca. Kierowniczka badania, dr Beatrice Golomb, sformułowała je na kongresie następująco: „Tłuszcze trans przedłużają przydatność produktu do spożycia. Ale skracają czas życia konsumenta”. Zrezygnuj z dań gotowych, gotuj samodzielnie tak często, jak to tylko możliwe. Największe ilości tych szkodliwych tłuszczów znajdują się tradycyjnie w produktach spożywczych smażonych w głębokim tłuszczu, gotowym cieście francuskim i gotowych zupach.

Beate Rossbach

tłuszcze trans, pamięć, demencja, Alzheimer, tłuszcze spożywcze

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów