Przepis na dietetyczny sernik z polewą wiśniową

Przepis na dietetyczny sernik z polewą wiśniową

Dagmara Wirpszo

22 grudnia 2022
Przepis na dietetyczny sernik z polewą wiśniową

Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami, a jak nowy rok to i impreza sylwestrowa. Wypróbuj przepis na nasz dietetyczny sernik z polewą wiśniową i zaskocz swoich gości zdrowymi przekąskami.

Składniki na dietetyczny sernik z polewą wiśniową:

  • 500 g chudego twarogu
  • 100 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 60 g mąki jaglanej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao 20 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
  • aromat śmietankowy

Polewa wiśniowa do dietetycznego sernika:

  • 120 g wiśni mrożonych
  • pół łyżeczki żelatyny w proszku
  • łyżka ksylitolu 15 g

Przygotowanie naszego dietetycznego sernika z polewą wiśniową:

Twaróg zmiksuj dokładnie blenderem.  Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę, dodaj ksylitol i dalej miksuj. Potem powoli dodawaj olej, ser i miksuj składniki na gładką masę. Na koniec dodaj mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, kakao i aromat (opcjonalnie). Znowu miksuj całość, aż otrzymasz jednolitą masę.

Masę serową przełóż do foremki nasmarowanej olejem kokosowym i piecz w piekarniku 50 minut.

Przygotuj sos wiśniowy. W szklance rozpuść żelatynę w łyżce wody i poczekaj, aż napęcznieje. Wiśnie podgrzej w rondelku, aż puszczą sok i dodaj ksylitol. Dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj, aż przestygnie. Włóż na chwilę do lodówki, aby sos lekko zgęstniał. Ciasto wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż wystygnie i polej lekko tężejącym sosem z wiśniami. 

Cały dietetyczny sernik z polewą wiśniową ma 1679 kcal. Dzielimy go na 16 porcji, z której każda ma około 100 kalorii.

Więcej Artykułów