Ziołowa mieszanka dla zdrowia jelit

Beate Rossbach

Beate Rossbach

21.12.2018 r.
Ziołowa mieszanka dla zdrowia jelit

Przyprawy nie tylko nadają lepszy smak potrawom. Bardzo korzystnie wpływają też na zdrowie. Przeczytaj, dlaczego niektóre przyprawy są prawdziwymi lekami dla jelit i jak najlepiej skorzystać z tych właściwości.

Złota siódemka na trawienie

1. Anyż Przyprawa jest składnikiem wspomagających trawienie wódek ouzo i raki, gdyż zawarty w ziarnach anyżu olejek eteryczny działa rozkurczowo, pozwala pozbyć się wzdęć i ogólnie pobudza układ pokarmowy.

2. Nasiona kopru włoskiego Olejek eteryczny owoców i nasion fenkułu, wraz z takimi składnikami, jak fenchon i anetol, działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, pozwala pozbyć się wzdęć i uspokaja jelita. Pod postacią herbatki od pokoleń pomaga niemowlętom.

3. Imbir W połączeniu z gingerolami (substancjami odpowiedzialnymi za ostry smak) olejek eteryczny pobudza produkcję soków żołądkowych, pomaga rozruszać procesy trawienne i łagodzi mdłości.

4. Kminek Suszone owoce zawierają olejek eteryczny, który działa zabójczo na patogeny i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Jednocześnie zwalcza wzdęcia, rozluźniając mięśnie gładkie ścian jelit.

5. Kurkuma Kurkumina pobudza wydzielanie kwasu żółciowego, ułatwiając trawienie zawartych w pokarmie tłuszczów i łagodzą uczucie pełności.

6. Tymianek Przyprawa kuchni śródziemnomorskiej wspomaga przesuwanie treści pokarmowej w dół przewodu pokarmowego i produkcję wszystkich soków żołądkowych. Dlatego stosuje się go w przypadku słabego trawienia i ociężałych jelit.

7. Cynamon Aldehyd cynamonowy w połączeniu z innymi zawartymi w cynamonie substancjami dba o prawidłową pracę jelit, działa również przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Z wszystkich tych przypraw możesz przyrządzić herbatkę

Jeśli chcesz wypróbować dobrodziejstwo płynące z przypraw, zaparz sobie herbatkę na ich bazie. Nasiona takie jak kminek, anyż czy koper włoski, podobnie jak laskę cynamonu możesz rozdrobnić w moździerzu. Odkrój kawałek korzenia imbiru, tymianek możesz zaparzać świeży lub suszony. Kurkumę kup najlepiej od razu w formie proszku.

Nabierz kopiastą łyżeczkę dowolnych przypraw i zalej filiżanką wrzątku. Po 10 minutach odcedź i pij – najlepiej drobnymi łyczkami. Możesz oczywiście wymieszać ze sobą różne przyprawy. Możesz je ewentualnie posłodzić miodem lub słodem z agawy.

Słowa kluczowe:
jelitazioła

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel