Przepis na sałatkę owocową pełna witamin przeciwko bólowi

Gabriela  Schwarz

Gabriela Schwarz

21.12.2018 r.
Przepis na sałatkę owocową pełna witamin przeciwko bólowi

Owoce to najlepsze źródło witamin. Idealnym daniem jest sałatka owocowa z Twoich ulubionych owoców, wzbogacona orzechami, np. orzechami włoskimi.

Możesz również wycisnąć sok ze swoich ulubionych owoców. Pamiętaj jednak, aby do wszystkich tych celów wykorzystywać wyłącznie świeże owoce. Soki i sałatki spożywaj zaraz po przyrządzeniu. W ten sposób unikniesz utraty substancji odżywczych.

Prawdziwą bombą witaminową i wydajnym źródłem substancji witalnych jest sałatka owocowa, którą przedstawiam Ci poniżej. Na 4 porcje potrzebujesz:

- 2 jabłka,

- 2 banany,

- 2 mandarynki,

- 1 pomarańczę,

- 1 małe mango,

- 1 mały ananas,

- 100 g ciemnych winogron,

- 300 g twarożku śmietankowego (możesz użyć również takiego o zawartości 3,5% tłuszczu),

- 200 g jogurtu (3,5% tłuszczu),

- 1 opakowanie cukru waniliowego.

W miseczce wymieszaj twarożek z jogurtem i z cukrem waniliowym. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne i pokrój miąższ w nieduże kawałeczki. Jeśli skórka jabłka jest zbyt twarda, możesz je obrać. Banany obierz i pokrój w plasterki. Pomarańczę i mandarynki obierz, podziel na kawałki i pokrój. Mango obierz, przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie pokrój miąższ na kawałki. Ananas obierz, usuń głąb i pokrój miąższ na kawałki. Winogrona umyj i osusz, oberwij z gałązki i pokrój owoce na połówki. Wszystkie owoce dodaj do kremu twarogowo-jogurtowego i dokładnie wymieszaj. Skład sałatki możesz zmieniać w zależności od pory roku i od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!

Słowa kluczowe:
ból plecówowoce

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel