Papaja – pomoc przy zapaleniu oskrzeli i problemach trawiennych

Food Inspector

21 września 2018

Ludy pierwotne od stuleci wykorzystują prozdrowotne właściwości papai. Dzisiaj, ze względu na swoje wartości odżywcze, zaliczana jest do tzw. superfoods. Znamy ją głównie jako owoc, ale jej lecznicze właściwości ukryte są również w jej liściach. Warto poświęcić tej roślinie zdecydowanie więcej uwagi.

Papaja – pomoc przy zapaleniu oskrzeli i problemach trawiennych

„Drzewo zdrowia” – tak Indianie z Ameryki Środkowej nazywają drzewo, na którym rośnie papaja. Uprawiali oni tę roślinę jeszcze na długo przed tym, jak Krzysztof Kolumb odkrył ich kontynent i wykorzystywali prozdrowotne właściwości jej owoców. Później żeglarze przywieźli ten owoc z Ameryki aż do Azji. Obecnie papaja jest uprawiana w wielu różnych ciepłych krajach. Jej ważnymi producentami są Brazylia i Indie.

Istnieją dwie odmiany papai: meksykańska, o owocach ważących do 5 kg oraz mniejsza hawajska, zazwyczaj dostępna w naszych sklepach.

Owoc ten składa się do 87% z wody i zawiera tylko 32 kalorii na 100 gramów, zatem nie jest bombą kaloryczną. Kolejne korzyści: w przeciwieństwie do innych południowych owoców, papaja zawiera niewiele kwasów owocowych. A zatem mogą po nią sięgać również osoby o wrażliwym żołądku.

Papaja bywa pomocna przy poniższych problemach zdrowotnych:

  • Problemy trawienne (wzdęcia, uczucie pełności)

  • Osłabiona odporność (np. przy nadchodzącym przeziębieniu)

  • Problemy z drogami oddechowymi

  • Miażdżyca

  • Pasożyty przewodu pokarmowego (robaki, jednokomórkowce)

  • Infekcje w przewodzie pokarmowym

  • Stany zapalne

Papaja ze względu na swoje wartości odżywcze należy do tak zwanych superfoods.

Owoc ten jest bogaty w witaminę C. W 100 g znajduje się 80 mg tej wzmacniającej odporność substancji. Należy wiedzieć, że dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę wynosi 100 mg. A zatem, jeden owoc papai dostarcza więcej witaminy C, niż tego potrzebuje Twoje ciało w ciągu całego dnia. Racz się zatem papają szczególnie zimową porą, by zapobiegać możliwym przeziębieniom.

Witamina C, podobnie jak zawarta w tym owocu również witamina E, jest przeciwutleniaczem. W ten sposób określa się związki chemiczne, które unieszkodliwiają niszczące komórki wolne rodniki i tym samym zatrzymują procesy starzenia w naczyniach. Papaja zawiera również prowitaminę A, mającą zbawienny wpływ na skórę i wzrok.

Ten tropikalny owoc to ponadto źródło żelaza, sodu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, fosforu, selenu i niacyny. Ponadto z zawartością 190 mg/100g dostarcza również znaczne ilości potasu.

A potasu Twój organizm potrzebuje do wielu procesów życiowych. Z jednej strony minerał ten odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu bodźców poprzez nerwy. Z drugiej strony jest istotny dla mięśni i regulacji ciśnienia krwi. Pamiętaj, aby spożywać codziennie około 2000 mg potasu.

Jadalny jest nie tylko miąższ. Można spożywać również liście i małe czarne nasionka. Wszystko jest bardzo korzystne dla zdrowia.

Liście papai jako terapia wspomagająca w chorobach nowotworowych?

Badania wykazują ponadto, że spożywanie liści papai może spowolnić wzrost komórek nowotworowych. Wynika to przede wszystkim z badań nad komórkami na Uniwersytecie Queensland w Australii w 2015 roku. Karpaina, jeden z alkaloidów zawartych w papai, miałby być tutaj substancją decydującą. Założenie to musi jeszcze zostać dokładnie sprawdzone. Wciąż jednak pacjenci onkologiczni donoszą o poprawie stanu zdrowia w związku ze spożywaniem liści papai.

Nie wyrzucaj pestek papai!

Wielu konsumentów usuwa nasiona z papai przed spożyciem miąższu. A to poważny błąd, bo zawierają one enzym o nazwie papaina.Papaina działa przeciwzapalnie, a zatem jej nasiona mogą złagodzić objawy stanu zapalnego.

Rozkładający białko enzym papaina wspomaga trawienie, łagodząc wzdęcia, zatwardzenie i uczucie pełności. Dlatego po obfitym posiłku warto sięgnąć po owoc papai (z pestkami!). Papaina w szczególności wspomaga rozkład włókien mięsa, zatem papaja jest polecana po spożyciu mięsnego posiłku. Zamiennie można również żuć 3-5 pestek papai po każdym posiłku.

Należy jednak uważać: jeśli masz biegunkę, lepiej trzymaj się z daleka od papai. Jej poprawiające trawienie właściwości mogą wzmagać biegunkę.

Papaja zwalcza pasożyty...

Papaja jest również pomocna w walce z pasożytami w przewodzie pokarmowym. Wprawdzie problem ten dotyka głównie kraje południowe, ale również w krajach rozwinietych notuje się co roku kilka tysięcy przypadków takich zachorowań.

i ma działanie antybakteryjne

Z badań wynika, że nasiona papai chronią również przed bakteriami przewodu pokarmowego, jak na przykład Staphylococcus aureus. Łatwo złapać taką bakterię tam, gdzie na niewielkiej powierzchni stłoczonych jest wiele osób, np. w szpitalu.

A zatem w razie ewentualnego pobytu w szpitalu zaopatrz się w garść nasion.

Nasiona takie można kupić w marketach drogeryjnych, aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz dobrze zaopatrzonych marketach.

Porada: papaja jako pieprz

Z racji swojego smaku nasiona papai mogą być wykorzystywane także jako pieprz. Wrzuć je do młynka, zmiel i dodawaj do potraw. Posypana nimi sałatka uzyska lekko ostry smak. Inne możliwe zastosowania papai umieszczone zostały w tabelce poniżej. Znany od wieków Indianom owoc to nie tylko moc zdrowia, ale i orzeźwiający smak. Przyjemnego próbowania!

Jak wdrożyć papaję do jadłospisu

- Owoce papai są dostępne w naszych marketach przez cały rok.

- Niedojrzałe owoce są zielone i bardzo twarde. Owoce dojrzałe natomiast charakteryzują się żółtą barwą, są też bardziej elastyczne.

- O czym należy pamiętać, przechowując papaję?

Nie przechowuj jej z innymi owocami i warzywami. Owoce egzotyczne wydzielają gaz etylen, który przyspiesza dojrzewanie – podobnie jak jabłka i pomidory. Spowoduje to szybsze zepsucie się innych warzyw i owoców. Aby nie uszkodzić skórki papai, lepiej nie układać owoców jeden na drugim. Przechowuj je w temperaturze powyżej 7°C.

- Warte spożycia:

Zawarte w owocu enzymy i witamina C są wrażliwe na wysokie temperatury. Dlatego najlepiej zjadać ten owoc na surowo, wydłubując łyżeczką miąższ wraz z nasionami ze skórki.

- Liście papai kupisz w dobrze zaopatrzonych marketach drogeryjnych, sklepach ze zdrową żywnością i marketach.

- Tak zrobisz napar z liści papai:

Gotuj 10 g papai przez 2 godziny w garnku bez przykrycia w litrze wody na średnim ogniu. Odcedź. Napar przelej do butelek. Przechowuj w lodówce do 3-5 dni. Jeśli zmętnieje, nie nadaje się do spożycia.

- Tak zrobisz herbatę z liści papai:

Zalej 3 łyżki liści papai litrem wrzątku i zostaw do naciągnięcia na 10 minut. Następnie odcedź.

Słowa kluczowe:
papajasuperfoods

Więcej Artykułów