Niebieskie jagody, czyli ciśnienie w dół!

prof. dr Thomas Wessinghage

prof. dr Thomas Wessinghage

21.10.2018 r.
Niebieskie jagody, czyli ciśnienie w dół!

Jagody to prawdziwe multitalenty i bomba substancji witalnych: zapobiegają zapaleniom pęcherza, wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają siatkówkę oka, redukują ryzyko raka i działają jak naturalny lek obniżający cholesterol.

Na Uniwersytecie Florydy w Tallahassee w Stanach Zjednoczonych w kontrolowanym badaniu odkryto, że jagody potrafią nawet obniżać ciśnienie krwi (Journal of Academy of Nutrition and Dietetics). 48 pacjentów z nadciśnieniem przez 8 tygodni otrzymywało proszek z 22 liofilizowanych jagód uprawnych (około filiżanki owoców) lub preparat placebo. W tej drugiej grupie ciśnienie krwi pacjentów się nie zmieniło, natomiast w grupie spożywającej jagody obniżono ciśnienie skurczowe (wartość wyższa) o 7 mm Hg.

Moja porada: Jedz świeże jagody tak często, jak to tylko możliwe. Są one smakowite w cieście, jogurcie, samodzielnie przyrządzonym smoothie itd. Pod koniec sezonu, czyli późnym latem, można je samodzielnie zamrozić.

Słowa kluczowe:
jagodysubstancje witalne

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel