Łącz pokarmy nietypowo!

Food Inspector

21.12.2018 r.
Łącz pokarmy nietypowo!

Tak zwany food pairing polega na łączeniu podobnych aromatem produktów spożywczych celem wzmocnienia doznań smakowych. Pokażemy Wam, jak to zrobić. Spróbujcie!

Pewnego dnia chemik François Benzi stał w swoim ogrodzie. W powietrzu unosił się zapach jaśminu. Chemikowi nagle wydało się, że w tym kwiatowym zapachu odkrył woń wątróbki. A przecież jako specjalista od perfum i aromatów znał się na zapachach! To dziwaczne odkrycie nie dawało mu spokoju. Postanowił więc poczęstować swoich wieczornych gości pasztetem z wątróbki z kwiatami jaśminu. Biesiadnicy byli oczarowani.

Jakiś czas później Benzi spotkał się z Hestonem Blumentalem, szefem kuchni w restauracji The Fat Duck, uchodzącą za jedną z najlepszych na świecie. Przeprowadzili wspólnie kilka eksperymentów i doszli do wniosku, że dwa składniki doskonale komponują się wtedy, gdy charakteryzują się możliwie wieloma wspólnymi komponentami aromatycznymi. Tak właśnie narodził się trend o nazwie Food Pairings.

Chemicy, którzy zwrócili uwagę na trend zaproponowany przez Benziego i Blumenthala, przeanalizowali pod tym kątem wiele substancji smakowo-zapachowych, znajdujących się w artykułach żywnościowych. Okazało się, że wszystkie te produkty – owoce, warzywa, mięso, kawa itd. – zawierają setki aromatów.

Sporządzono wykresy, przedstawiające na ile podobne są różne produkty spożywcze pod względem zawartych w nich aromatów. W ten sposób powstały tzw. „Foodpairing Trees” o strukturze podobnej do drzew genealogicznych: im krótsze jest połączenie między dwoma produktami spożywczymi, tym bardziej podobne są zawarte w nich aromaty i tym lepiej będą te składniki się ze sobą komponować.

Foodpairing Trees – drzewa smakowe – zostały w międzyczasie wykorzystane przez wielu kucharzy do stworzenia nowych, niezwykłych przepisów.

Powstały przy tym kompozycje, które zaskakują: na przykład kawior z czekoladą. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie internetowej www.foodpairing.com. Można też pobrać stamtąd bezpłatne przepisy dla kucharzy-amatorów.

Korzyści wynikające z Food Pairing

Twoje kubki smakowe będą się cieszyć z nowych wrażeń smakowych!

Porada

Bakłażan, świeży ser kozi i owoc granatu? Pokrój bakłażan na cienkie plasterki i rozłóż na nim pokruszony ser. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, nieco szczypiorku i ziarna granatu. Podpiecz całość przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Przepis: sałatka z ciecierzycy i edamame – zielonej fasolki sojowej

Składniki na sałatkę:

200 g ciecierzycy

150 g fasolki edamame (mrożonej – dostępna w marketach lub sklepach z żywnością azjatycką)

100 g sera gorgonzola

1/2 cebuli

50 g orzechów laskowych

Składniki na dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki musztardy

pieprz, sól

Przygotowanie: Blanszuj przez chwilę fasolkę edamame we wrzątku, a następnie przelej zimną wodą. Przełóż ciecierzycę na sitko i opłucz. Włóż obie te rośliny strączkowe do miski z serem gorgonzola i drobno posiekaną cebulą.

Wymieszaj składniki dressingu i dodaj do sałatki. Grubo posiekaj orzechy i podpraż przez chwilę na patelni bez tłuszczu, aż roztoczą dookoła wspaniały aromat. Posyp nimi sałatkę.

Smacznego!

Słowa kluczowe:
food pairing

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel