Kapusta chińska

26.12.2018 r.
Kapusta chińska

Kapusta chińska uprawiana jest przede wszystkim w północnej części Chin, gdzie panują niższe temperatury. Cieszy się dużym powodzeniem także w Japonii i Korei, gdzie jest znana jako Nappa Cabbage. Używana jest tam głównie do przyrządzania kimchi oraz potraw w Huoguo (tradycyjne naczynie kuchni chińskiej).

Kapusta chińska ma słodki smak i zawiera moc substancji odżywczych

100 g kapusty chińskiej zawiera:

- 26 g witaminy C

- 40 mg wapnia

- 144 mg potasu

- witaminę A

- witaminę K

- wiele pierwiastków śladowych, między innymi selen.

Objętościowo, każda filiżanka kapusty chińskiej ma tyle wapnia, co szklanka mleka, a stosunek ilościowy wapnia do potasu powoduje jego idealną przyswajalność przez organizm. Warzywo to charakteryzuje się wysoką zawartością włókna, dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie, zapobiegając zatwardzeniom. Ma właściwości przeciwzapalne i może obniżać wewnętrzne gorąco oraz rozrzedzać śluz.

Działa odtruwająco i przeciwnowotworowo. To bardzo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne warzywo, czyli odpowiednie dla osób odchudzających się. Może także obniżać ciśnienie i w ten sposób zapobiegać chorobom serca i procesom degeneracyjnym mięśni. Osobom cierpiącym na choroby skóry, egzemy, a przede wszystkim żółtaczkę pomaga smarowanie sokiem z kapusty chińskiej miejsc dotkniętych daną przypadłością.

Porada:

Zupa z kapusty chińskiej i tofu

To prosta zupa do przygotowania w domu. Jest bardzo smaczna, a jednocześnie bogata w białko i witaminy.

Składniki:

- 250 g tofu

- 250 g kapusty chińskiej

- 1/2 naci cebuli dymki

- kawałek imbiru wielkości kciuka

- 1-1,5 l wody

- 1 łyżka bulionu drobiowego lub warzywnego

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1-2 łyżki oleju

- 1 łyżeczka oleju chili

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kapustę chińską umyć i drobno pokroić. Tofu pokroić w kostkę.

2. Cebulę dymkę oczyścić i pokroić na cienkie krążki. Imbir umyć i drobno posiekać. Wszystko smażyć w oleju przez około 2 minuty. Dodać kapustę i smażyć tak długo, aż zmieni kolor.

3. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać tofu i bulion. Gotować pod przykryciem przez około 3 minuty.

4. Zupę doprawić sosem sojowym, olejem chili, solą i pieprzem.

Li Wu, profesor tradycyjnej medycyny chińskiej na Uniwersytecie Yunnan, specjalista TMC

kapusta chińska, zdrowie, kimchi, Huoguo

Słowa kluczowe:
kapusta chińskakimchi

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel