Jak zachować substancje czynne zawarte w czosnku podczas gotowania?

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

21.10.2018 r.
Jak zachować substancje czynne zawarte w czosnku podczas gotowania?

Pan Waldemar z Lublina pyta: Polecacie czosnek jako środek przeciwko nadciśnieniu i cukrzycy. Dlatego teraz chętnie dodaję go do gotowania. Czy jednak w tym procesie nie dochodzi do zniszczenia zawartych w nim substancji czynnych?

dr Ulrich Fricke odpowiada: Najważniejszy składnik czosnku, allicyna, jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Już po 6 minutach gotowania czy smażenia jej strata jest bardzo duża. Możemy jednak poradzić sobie z tym problemem: jeśli czosnek rozgnieciemy, a nie tylko rozdrobnimy, zachowamy więcej allicyny. Podczas rozgniatania uwalniane są bowiem substancje ochronne, które stabilizują allicynę przed wysokimi temperaturami. Należy dodawać rozgnieciony czosnek dopiero na koniec gotowania – gwarantuje to najmniejsze straty tej substancji.

Słowa kluczowe:
allicynagotowanie

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel