Gotowanie na parze: nie tylko zdrowe, ale i smaczne

Beate Rossbach

Beate Rossbach

21.12.2018 r.
Gotowanie na parze: nie tylko zdrowe, ale i smaczne

Gotowanie na parze ma w Chinach długą tradycję, a w naszej kulturze pojawiło się jako nowy trend w kuchni. Tutaj dowiecie się, dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe i na co należy przy tym zwrócić uwagę.

Jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania pożywienia

Tradycja gotowania na parze liczy sobie już kilkaset lat, i jak pokazują rysunki, w Chinach w koszyku bambusowym gotowano tradycyjnie już 200 lat przed Chrystusem. Zasada takiego gotowania jest bardzo prosta: woda doprowadzana jest w garnku do wrzenia tak, aby unosząca się para otaczała gotowaną żywność. W ten sposób żywność nie ma bezpośredniej styczności z wodą.

Gotowanie na parze ma wiele zalet:

  • Witaminy i minerały nie pozostają w wodzie do gotowania tylko w gotowanej żywności

  • Nie ma potrzeby stosowania tłuszczu

  • Walory smakowe pozostają w produkcie, dlatego nie trzeba dania mocno przyprawiać ani solić

  • Warzywa nie rozgotowują się i zachowują „żywy” kolor

Szczególnie korzystne jest zachowanie dużej ilości witaminy C. Na przykład gotowane na parze brokuły zachowują o 50% więcej witaminy wrażliwej na wysoką temperaturę niż warzywa gotowane w wodzie. Poza tym żywność w przypadku delikatniejszej obróbki na parze gotuje się szybciej niż w suchym powietrzu w piekarniku lub na patelni.

Żywność zachowuje jędrność

Podczas gotowania na parze wysoka temperatura i wilgoć przedostają się wprawdzie do wnętrza produktów, ale ich struktura jest przy tym tylko rozmiękczana, nie niszczona. Przez to warzywa gotowane na parze można nadal gryźć i zachowują swoją naturalną barwę. Także walory smakowe przy takiej metodzie gotowania są intensywniejsze, co pozwala znacznie mniej przyprawiać i solić potrawy. Jednocześnie warzywa są łatwostrawne, gdyż taka obróbka cieplna ułatwia organizmowi pobieranie substancji odżywczych. Ostatnia zaleta: w garnku do gotowania na parze lub parowarze można przygotowywać różne produkty spożywcze jednocześnie, bez mieszania ich smaków. Inaczej niż w przypadku tłuszczu, który działa jak nośnik smaku, para wodna izoluje poszczególne smaki.

Należy koniecznie wypróbować koszyki bambusowe

Najprostszym urządzeniem do gotowania na parze są koszyki bambusowe lub sitka, które wystarczy umieścić w garnku o odpowiedniej wielkości. To nie tylko tradycyjna metoda, ale i doskonały sposób dla początkujących. Wystarczy napełnić wodą garnek do wysokości 1-2 cm i zagotować ją. Umieścić wkładkę do gotowania wypełnioną żywnością tak, aby składniki spożywcze nie stykały się z wodą. Aby w garnku wytworzyła się wystarczająca ilość pary, należy dobrze zakryć go przykrywką.

Jeśli spodobało nam się gotowanie na parze i chcemy często gotować taką metodą, opłaca się zakup parowaru. Urządzenie, w którym na wielu poziomach można jednocześnie gotować na parze można kupić już od 100 zł w sklepie ze sprzętem AGD lub w sprzedaży wysyłkowej.

Przepisy do wypróbowania

Łosoś na szpinaku

Składniki na 2 porcje:

2 filety z łososia po 150 g

  • 10 listków świeżego szpinaku

  • 6 pomidorów koktajlowych

  • ½ cytryny

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka stołowa świeżej śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć szpinak i położyć go w bambusowym koszyku lub na sitku. Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i położyć na liściach szpinaku. Wycisnąć ząbek czosnku i rozprowadzić go na rybie. Gotować wszystko od 10 do 15 minut. Przed podaniem udekorować danie pokrojonym pomidorem.

Rolady z kapusty pekińskiej

Składniki na dwie porcje:

6 liści kapusty pekińskiej

  • 1 średnia marchew

  • 1 duża cebula

  • 150 g tofu

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu

  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego

  • 150 ml rosołu warzywnego

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć liście kapusty i rozbić je na płasko. Pokroić marchewkę, cebulę i czosnek w kosteczkę. Zmieszać pokruszone tofu z kostkami warzyw, jajkiem, sosem sojowym i nasionami sezamu. Przyprawić solą i pieprzem i posmarować farszem liście kapusty. Zawinąć liście kapusty z farszem jak rolady i włożyć je do koszyka. Osobno podgrzać bulion warzywny w woku lub garnku, a rolady gotować na parze pod przykryciem przez 15 minut. Bulion warzywny można następnie przyprawić i podawać do rolad ugotowanych na parze.

Najbardziej nadają się warzywa i ryby

W zasadzie każdą żywność można przygotować na parze. Aby jednak przekonać się do tej metody, najlepiej zacząć od warzyw i ryb.

Do gotowania na parze najlepiej nadają się:

  • Wszystkie gatunki kapusty
  • Marchew

  • Szpinak

  • Szparagi

  • Pomidory

  • Chuda ryba

Ziemniaki najlepiej drobno pokroić, aby ugotowały się razem z warzywami. Warzywa przyprawiamy lub solimy dopiero po ugotowaniu na parze, zioła można jednak dodać już podczas parowania.

     Gotowanie w koszyku bambusowym

Okrągły koszyk z plecionego bambusa to najpopularniejszy sposób gotowania na parze. Aby gotowana żywność nie sklejała się ze sobą, można koszyk wyłożyć liśćmi bananowca lub sałaty.

Gotowanie na parze sprzyja szczupłej sylwetce

Jeśli chcemy zrzucić parę kilogramów, gotowanie na parze jest doskonałą metodą na ograniczenie kalorii. Aby smacznie ugotować na parze najmniej kaloryczne składniki, nie potrzebujemy żadnego tłuszczu. Dlatego też pozbywamy się, w porównaniu do innych metod, jak duszenie czy smażenie, sporej ilości kalorii.

Jednocześnie wszystkie cenne witaminy i składniki mineralne pozostają w żywności, dlatego nie tylko tracimy na wadze, ale i robimy coś dla własnego zdrowia.

Słowa kluczowe:
gotowanie na parze

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel