Białe szparagi dla antyfanów szparagów

dr med. Michael  Spitzbart

dr med. Michael Spitzbart

18.08.2019 r.
Białe szparagi dla antyfanów szparagów

Z końcem kwietnia przychodzi czas na szparagi. Osobiście lubię to warzywo. Nie tylko dlatego, że mi smakuje, ale również dlatego, że jest to bomba witaminowa.

Zapewniają one dużo witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Pędy charakteryzują się wysoką zawartością wapnia, które wzmacnia kości. Fosfor, który również znajduje się w szparagach (aż do 60 mg na 100 gramów), wspomaga lepszy transport energii w organizmie i poprawia jej magazynowanie. Do tego dochodzi jeszcze tak zwany kwas asparaginowy. Wspomaga on funkcjonowanie nerek, a tym samym odwadnia organizm. (Jeśli cierpisz na dnę moczanową, musisz uważać, ponieważ zawarta w nich puryna może wywołać atak!)

Tradycyjnie szparagi podaje się z szynką, ziemniakami i sosem holenderskim. Ale smak gotowanych szparagów nie każdemu odpowiada. Trzeba przyznać, że jest on wyjątkowy.

Jesteś jedną z osób, które nie lubią szparagów? Jeśli tak, to mam dla ciebie bardzo ciekawą wskazówkę! Obierz białe szparagi i spróbuj ich. Na surowo. Można dodać je do sałatki lub maczać w gęstym sosie.

Nie martw się, nie są one toksyczne. Wręcz przeciwnie, zawierają mnóstwo wartościowych witamin. I przy okazji nie smakują jak zielone szparagi. Ich smak przypomina nieco pyszny groszek cukrowy. Zjadaj ze smakiem!

Słowa kluczowe:
białe szparagiszparagi

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel