Mieszanka z ziół chińskich zapobiega cukrzycy

Cukrzyca to trudny przeciwnik, ponieważ przez wiele lat nie daje spektakularnych objawów, ale podstępnie niszczy organizm człowieka. Leczenie cukrzycy jest trudne, bo zarówno od lekarza, jak i pacjenta wymaga dyscypliny. Lepiej więc jej zapobiegać niż potem ją leczyć.

Mieszanka ziół chińskich obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i nie powoduje działań niepożądanych. Udowadniają to badania przeprowadzone na Uniwersytecie Pekińskim (Chiny), opublikowane na łamach „Journal of Clinical Endocrinology” w styczniu 2014 r. W badaniach wzięło udział niemal 400 pacjentów, u których stwierdzono nietolerancję glukozy (tzw. stan przedcukrzycowy) – ich komórki nie pobierały insuliny i dlatego po posiłkach poziom cukru we krwi niebezpiecznie się podnosił. Połowa tych osób otrzymywała mieszankę ziół chińskich Tian-Qi (składającą się z 10 różnych chińskich roślin, m.in. żeń-szenia, traganka i ligustru), druga zaś przyjmowała placebo, czyli preparat, który nie miał żadnego działania. Po roku w grupie, gdzie zastosowano placebo, cukrzyca rozwinęła się u 30 procent badanych, w grupie zażywającej Tian-Qi jedynie u 18 procent.

Nasza rada:

Pod żadnym pozorem nie kupuj gotowych preparatów z niepewnych źródeł (np. w Internecie). Zwróć się do osób praktykujących tradycyjną medycynę chińską (lekarze lub osoby leczące metodami niekonwencjonalnymi) i zapytaj ich o szczegółowe wytyczne dotyczące stosowania.

Żadnych środków ziołowych nie należy stosować bez porozumienia z lekarzem. Pamiętajmy też, że zioła mogą wchodzić w interakcje z jedzeniem i sokami owocowymi. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które zażywają leki z powodu chorób przewlekłych.


Tagi: cukrzyca

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły