Przepis na żurawinowe uśmiechy

Przepis na żurawinowe uśmiechy

Beate Rossbach

19 grudnia 2022

Cieplutkie, kruche i przede wszystkim pyszne. Ciasteczka z naszego przepisu zaspokoją głód niejednego ciasteczkowego potwora. Z naszego przepisu na żurawinowe uśmiechy zrobisz około 80 uśmiechniętych ciasteczek.

Przepis na żurawinowe uśmiechy

Na ciasto do żurawinowych uśmiechów potrzebujesz:

  • 250 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru kokosowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 150 g oleju kokosowego
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 450 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na marmoladę do żurawinowych uśmiechów potrzebujesz:

  • 300 g żurawiny
  • 150 g mrożonych malin
  • 3 łyżek nasion chia
  • syrop klonowy, wanilię i cynamon

Wykonanie żurawinowych uśmiechów:

Na patelni prażymy migdały bez tłuszczu. Ubijamy jajka z cukrem i olejem kokosowym do uzyskania piany. Zagniatamy z mielonymi migdałami i mąką. Owijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Rozwałkowujemy do grubości około 2 mm i wycinamy kółeczka i uśmiechy przy użyciu odpowiednich foremek. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Żurawinę zagotowujemy z malinami, wanilią i cynamonem. Dodajemy nasiona chia, słodzimy do smaku syropem klonowym i rozprowadzamy schłodzony dżem na kółeczkach. Połóż na nich ciastka z wyciętymi buźkami i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem.

Więcej Artykułów