Zdrowe wypieki dla cukrzyka

Katarzyna  Wójcik

Katarzyna Wójcik

1.10.2018 r.

Wigilia i święta Bożego Narodzenia na pewno kojarzą się pachnącym piernikiem czy aromatycznymi pierniczkami zawieszonymi na choince. Przygotowałam dwa przepisy na te słodkości, które cukrzycy mogą spożywać bez obawy o wahania poziomu glukozy we krwi. Pamiętać trzeba jednak zawsze o zachowniu umiaru w porcji. Pierwszy to piernik z ciecierzycy. Nasiona roślin strączkowych świetnie zastępują mąkę, są bogate w błonnik pokarmowy i skropię oporną – obniżające indeks glikemiczny dań i wpływajace pozytywnie na poziom glukozy we krwi. Drugi przepis do domowe marcepanowe pralinki bez grama cukru, za to bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z migdałów.

Pozostało jeszcze 74 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Lepsze życie z cukrzycą". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika
  • Pełen dostęp do tekstów eksperckich na portalu Zdrowie w Praktyce
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych webinariów i ebooków dostepnych na portalu Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
dieta dla cukrzyków

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel