Przepis na polędwiczki wieprzowe z morelami na „zdrowy mózg”

Przepis na polędwiczki wieprzowe z morelami na „zdrowy mózg”

Eliza Tworek

1 września 2022

Kiedy już wiesz, jakie składniki są wsparciem dla Twojego mózgu, przyszedł czas na konkretny przepis. Mam nadzieję, że będzie one dla ciebie inspiracją i motywacją do poprawy zdrowia. Poniższy przepis jej propozycją ciekawego obiadów lub kolacji. W zależności od preferencji i stylu życia. Poznaj przepis na pyszne danie z polędwiczką wieprzową faszerowaną dżemem morelowym. 

Przepis na polędwiczki wieprzowe z morelami na „zdrowy mózg”

Składniki na polędwiczki z morelami:

  • 1 kilogram polędwiczek wieprzowych
  • 50 dag moreli
  • ½ szklanki musztardy
  • dżem morelowy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przyrządzenia polędwiczek z morelami:

Rozgrzewamy piekarnik i ustawiamy go na tryb grilla. Dalej mieszamy musztardę z dżemem. Około 2/3 odkładamy. Do 1/3 dodajemy wyciśnięty czosnek. Polędwiczki należy umyć i natrzeć przyprawami. Na nich układamy wcześniej przygotowany sos. Później włożyć je do piekarnika. Możemy użyć w tym celu folii aluminiowej. Morele mieszamy z 2/3 porcją sosu. Doprawiamy. Układamy ją dookoła mięsa. Zapiekamy przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, chwilę czekamy i kroimy mięso. Podajemy razem z morelami.

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów