Ksylitol: czy cukier brzozowy jest dobrym wyborem dla diabetyka?

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

1.10.2018 r.
Ksylitol: czy cukier brzozowy jest dobrym wyborem dla diabetyka?

Jeszcze kilka lat temu powszechny obecnie jako zamiennik cukru ksylitol, czyli cukier brzozowy, był większości ludzi nieznany. Następnie fińscy naukowcy opublikowali wyniki swoich badań. Okazało się, że ksylitol korzystnie wpływa na zęby i zapobiega powstawaniu próchnicy. Czy jest jednak zdrowym produktem dla diabetyków?

Pozostało jeszcze 90 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze subskrybentem miesięcznika "Lepsze życie z cukrzycą". Już teraz zamów pełny dostęp i zyskaj:

  • Comiesięczny dostęp do najnowszego numeru miesięcznika
  • Pełen dostęp do tekstów eksperckich na portalu Zdrowie w Praktyce
  • Możliwość korzystania z multimediów, wybranych webinariów i ebooków dostepnych na portalu Zdrowie w Praktyce
Czytaj więcej o tytule »

Jeśli posiadasz już konto w serwisie zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
cukierKsylitol

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel