Olej rzepakowy „topi” tkankę tłuszczową na brzuchu

Olej rzepakowy „topi” tkankę tłuszczową na brzuchu

Beate Rossbach

15 września 2018

Tkanka tłuszczowa zgromadzona w różnych częściach ciała różni się od siebie: szczególnie niekorzystne są fałdki w okolicach brzucha. Dietetycy z Uniwersytetu Manitoba w Winnipeg (Kanada) odkryli, że oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, pomagają zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej na brzuchu.

Olej rzepakowy „topi” tkankę tłuszczową na brzuchu

Przez 4 tygodnie 101 otyłych osób było na specjalnej diecie, w której 18% dziennie spożywanych kalorii pochodziło z różnych olejów roślinnych. Najlepsze działanie miał olej rzepakowy, który zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciągu miesiąca ilość tkanki tłuszczowej na brzuchu zmalała o 120 g. Oleje z kwasami tłuszczowymi nasyconymi (np. olej kukurydziany lub lniany) nie miały żadnego wpływu na tkankę tłuszczową w okolicach brzucha.

Porada: Najlepiej stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno z ekologicznych gospodarstw. Typowy olej rzepakowy dostępny w sklepach to produkt przemysłowy wytwarzany przy zastosowaniu chemicznych nawozów.

W kwasy tłuszczowe nienasycone bogata jest także oliwa z oliwek. Można jej używać do pieczenia, smażenia lub jako dressing do sałatek. W trakcie badań podawano pacjentom 2 razy dziennie koktajle wzbogacone olejem: 100 g pomarańczy, 100 g chudego mleka, 100 g truskawek i, w zależności od zapotrzebowania, 20 do 30 g (1,5 do 2 łyżek) oleju.

Słowa kluczowe:
tłuszcz roślinny

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów