Poradnik żywieniowy małych dzieci

10 sztuczek na „przemycenie witamin”
Kategoria: Zdrowe dziecko
Data: r.

Angielscy naukowcy udowodnili, że preferencje smakowe oraz wyobrażenia o tym, jak powinny wyglądać artykuły spożywcze rodzą się już w pierwszych latach życia. Dzieci najczęściej mają dokładne wyobrażenia o tym, co same chętnie jedzą. Wyobrażenia dotyczące jedzenia bazują głównie na produktach, które dzieci otrzymują w okresie rozszerzania diety. Niemowlęta, których dieta w pierwszym roku życia była urozmaicona, tak że poznały smak różnorodnych owoców i warzyw, również w późniejszym okresie częściej sięgały po zdrowe pokarmy.

Dlatego warto między 9 i 10 miesiącem życia dziecka wprowadzić urozmaicenie w diecie dziecka. Ja np. podawałam dzieciom takie produkty jak łosoś, Wy natomiast, możecie wypróbować francuską metodę i podać dziecku bakłażan. Zapoznajcie dziecko z barwą, kształtem i właściwościami zdrowych produktów spożywczych. W ten sposób stworzycie podstawy do zrównoważonej diety Państwa dziecka.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Opinie czytelników

data:

Dobrze napisane! Bardzo przydatne dla moich dzieci

Ocena użytkownika:
4
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Przydatne informacje!

Ocena użytkownika:
4
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Ciekawe informacje!

Ocena użytkownika:
4
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Warto przeczytać!

Ocena użytkownika:
5
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Super! Polecam.

Ocena użytkownika:
5
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Bezbłędny!

Ocena użytkownika:
5
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Super!

Ocena użytkownika:
5
Zgłoś naruszenie regulaminu
data:

Super! Polecam, jest ok.

Ocena użytkownika:
5
Zgłoś naruszenie regulaminu
Pokaż więcej (2)

Zobacz także

Chora tarczyca – jak samodzielnie rozpoznać problem i świadomie wybrać leczenie

Pobierz »

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Polecane artykuły