Tradycyjna indyjska metoda leczenia – ajurweda – jest skuteczna w walce z cukrzycą

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15.11.2018 r.
Tradycyjna indyjska metoda leczenia – ajurweda – jest skuteczna w walce z cukrzycą

Podstawami ajurwedy są: 1. techniki oczyszczające, 2. joga, 3. medycyna roślinna, 4. nauka o odżywianiu. Zachodnia medycyna akademicka ma problem z ajurwedą i stawia ją na równi z pojęciem wellness. Ale dla Ciebie ajurwedyjska nauka o żywieniu może stać się kluczem do wyleczenia cukrzycy.

Najważniejsze zasady:

- Jedz tylko wtedy, gdy czujesz głód.

- Jedz dopiero wtedy, gdy Twój poprzedni posiłek został strawiony.

- Jedz zawsze w spokoju – nigdy na stojąco czy w pośpiechu.

- Jedz potrawy sezonowe i regionalne.

- Gdy czujesz pragnienie, pij wodę o letniej temperaturze.

- Nie wstrzymuj żadnych potrzeb (oddanie stolca, wiatrów, odbijania).

- Zrezygnuj z mięsa i alkoholu.

Bardzo ważna lekkostrawność

Na cóż spożyte substancje odżywcze, których jelito nie jest w stanie strawić?

To właśnie z tego powodu kuchnia ajurwedyjska tak zwraca uwagę na lekkostrawność. Wszystko jest gotowane, „surowizna” schodzi na drugi plan. Ajurweda również zna piramidę żywienia: Sattva-Guna – jedz często (słodko, soczyście, oleiście), Rajas-Guna – rzadziej (gorzko, kwaśno, słono, ostro), a Tamas-Guna – staraj się unikać (alkohol, podgrzewane jedzenie, nieświeże).

Sześć kierunków smaku

Każda potrawa będzie lekkostrawna, jeżeli zawrzemy w niej wszystkie 6 smaków: słodki, kwaśny, ostry, słony, gorzki i cierpki. Co ciekawe, była tego świadoma nawet moja babcia, która zupełnie nie miała pojęcia o ajurwedzie.

Dodawała więc zawsze odrobinę cukru (na czubku noża) do gotujących się szparagów, a do sosu pieczeniowego dodawała owoce.

Słowa kluczowe:
ajurwedacukrzyca

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel