Spożycie jajek w cukrzycy typu drugiego

mgr Joanna Kozub

mgr Joanna Kozub

19.10.2018 r.
Spożycie jajek w cukrzycy typu drugiego

Jajka bogate są w wiele cennych minerałów. Zawierają także kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, luteinę i zeaksantynę. Te ostatnie składniki świetnie wpływają na procesy związane z zapamiętywaniem oraz dobrym widzeniem.

Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i są polecane szczególnie diabetykom. Profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uważa, że jajka są źródłem wszystkich potrzebnych człowiekowi składników z wyjątkiem witaminy C, której w nich nie znajdziemy. Zalecenia dietetyczne z roku 1970 sugerowały spożycie kurzych jaj na poziomie 2–4 sztuk tygodniowo ze względu na wysoką ilość cholesterolu. Obecnie zaleca się 2–3 sztuki dziennie osobom zdrowym. W badaniu z roku 2017 przyjrzano się wielu publikacjom z ostatniej dekady na temat wpływu spożycia jaj u diabetyków na stan zdrowia (Geiker NRW., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes, European Journal of Clinical Nutrition (2017), 1–13).

Analiza wykazała, że zwiększanie liczby spożywanych jaj nie podnosi wskaźników ryzyka choroby niedokrwiennej serca zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę. Również jaja nie podnoszą ryzyka wystąpienia samej cukrzycy typu drugiego. Dieta, aktywność fizyczna i czynniki genetyczne mają większe znaczenie niż liczba spożywanych jaj. U diabetyków zaleca się do 7 jaj tygodniowo, taka liczba jest polecana także osobom z chorobą niedokrwienną serca przy jednoczesnym dbaniu o prawidłowy styl życia.

Warto również wspomnieć o rodzajach jajek, które można nabyć w sklepach: „0, 1, 2, 3”. Są to cyfry umieszczone na każdym jajku określające rodzaj hodowli kury. Odpowiednio: ekologiczna, wolny wybieg, ściółkowa, klatkowa. Najlepszym wyborem będą jajka z cyfrą „0” lub typowo wiejskie jaja kupione na targu.

Słowa kluczowe:
cholinacukrzycajaja

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel