Rabarbar – naturalny sposób na obniżenie cukru we krwi

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15.11.2018 r.
Rabarbar – naturalny sposób na obniżenie cukru we krwi

Rabarbar jest spokrewniony ze szczawiem i tym samym zalicza się do rdestowatych. Praktycy jednak traktują rabarbar jak owoc. Ma smak owocowo-kwaśny, ani trochę nie przypomina więc w smaku warzywa. Rabarbar jest pomocny przy cukrzycy, gdyż zawiera niewiele cukru, wiąże tłuszcze i poprawia tolerancję glukozy.

Rabarbar zawiera znaczną ilość węglowodorów (stylbenów). Jeden z nich (rhaponticin) obniża poziom cukru we krwi i stężenie insuliny (Chen i inni: Rhaponticin improves blood glucose and lipid profiles in diabetic mice; Planta med, kwiecień 2009; 75(5):472-7). Jeszcze korzystniejszy wpływ ma rabarbar posypany odrobiną cynamonu – to zwiększy jego lecznicze działanie, na którym szczególnie zależy cukrzykom.

Rabarbar – porady

1. Świeży rabarbar charakteryzuje się twardą i błyszczącą łodygą.

2. Jeśli rabarbar został przed chwilą ścięty, miejsce odcięcia będzie wilgotne.

3. Jeśli chcesz przechowywać rabarbar przez kilka dni w lodówce, zawiń go uprzednio w wilgotną szmatkę.

4. Rabarbar można zamrozić. Najpierw jednak pokrój go i włóż do woreczka do zamrażania.

5. Liście rabarbaru nie nadają się do jedzenia, gdyż zawierają znaczne ilości trującego kwasu szczawiowego.

6. Obierz i podgotuj rabarbar. Będzie wtedy bardziej lekkostrawny i straci część kwasu szczawiowego.

7. Czerwony rabarbar jest słodszy od zielonego.

8. Nie kupuj rabarbaru w puszce ani słoiku. Takie produkty zawierają cukry dodane.

9. Jedz rabarbar co najwyżej 2 razy w tygodniu po 1 porcji.

10. Sok z rabarbaru charakteryzuje się takimi samymi właściwościami zdrowotnymi. Nie należy go jednak słodzić.

Wartości odżywcze 100 g rabarbaru

21 kcal, 0,2 g tłuszczu, 0 cholesterolu, 0,9 g białka, 1 g cukru, 3 g błonnika, 102 IU witaminy A, 8 mg witaminy C, 12 mg magnezu

Rada lekarza

Jeżeli masz uczucie odrętwienia w ustach lub wrażenie jak po zjedzeniu mąki, świadczy to o spożyciu zbyt dużej ilości rabarbaru. Sugeruje się, by w takim wypadku przez pół godziny nie myć zębów.

Na zębach tworzy się bowiem osad z kwasu szczawiowego i wapnia. Jeśli dodatkowo potraktujemy zęby mechanicznie szczoteczką, zaszkodzimy szkliwu.

Ziołolecznictwo stawia na rabarbar
  • Zielarze leczą rabarbarem dłoniastym, ogrodowym i lekarskim.

  • Rabarbar można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.

  • Stosuje się go do leczenia ropni, problemów z nadużywaniem alkoholu, tasiemczycy i innych chorób pasożytniczych układu pokarmowego, bólów żołądka, zatwardzenia, dolegliwości związanych z klimakterium, stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, a także zgagi.

Samodzielna uprawa rabarbaru

Wyhoduj własny rabarbar! Dzięki temu będziesz mieć ekologiczny produkt, a przy okazji odprężysz się na świeżym powietrzu. To bardzo proste: wystarczy mieć pęd rabarbaru (nasiona nie są odpowiednie) i zasadzić go w październiku. Rabarbar lubi wilgotne podłoże oraz dużo słońca.

Byliny te są wieloletnie i odporne na niskie temperatury. Wymagają nawożenia i podlewania dużą ilością wody. Zbiór trwa od kwietnia do końca czerwca. Później rabarbar staje się niejadalny ze względu na zbyt duże stężenie kwasu szczawiowego.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel