Producenci przesadzają z cukrem

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

31.08.2018 r.
Producenci przesadzają z cukrem

Jogurt owocowy

Naukowcy z dziedziny żywienia z Uniwersytetu Hohenheim przebadali 600 niemieckich jogurtów. Prawie wszystkie zawierają za dużo cukru – średnio 14,1 g na 100 g jogurtu. Na sympozjum uniwersyteckim wykazali, że wystarczyłoby 9 g cukru, by jogurt smakował odpowiednio słodko.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by maksymalnie 5% przyjmowanych kalorii dziennie pochodziło z cukrów. Zjedzenie jednego takiego jogurtu sprawia, że osiągamy ten pułap.

Co możesz zrobić? Naukowcy z Uniwersytetu Hohenheim zachwalali norweskich producentów. Oferują oni szeroką gamę produktów o zawartości cukru 0–13 g. W ten sposób to konsument ma wybór. Niestety, jeśli nie mamy do nich dostępu, pozostaje nam sięgnąć po niesłodzony jogurt naturalny. Można do niego dodać ulubione owoce.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel