Picie coca-coli zwiększa ryzyko cukrzycy u szczupłych osób

26.11.2018 r.
Picie coca-coli zwiększa ryzyko cukrzycy u szczupłych osób

Regularne spożycie zawierających cukier kolorowych napojów zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Brytyjscy naukowcy przeanalizowali 17 badań z udziałem 38 000 przypadków. Każdy codziennie wypity zawierający cukier napój zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę o 18% (ryzyko relatywne). Co więcej: słodkie napoje zwiększały ryzyko cukrzycy również u osób o prawidłowej masie ciała. Efekt ten jest najprawdopodobniej związany z bezpośrednim działaniem cukru, a nie z dodatkowymi kaloriami.

Moja porada: Zawsze najlepiej gasić pragnienie wodą (mineralną). Możesz do niej dodać kilka kropel soku z cytryny.

prof. dr Thomas Wessinghage

cukier, cukrzyca, napoje słodzone

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel