Produkty żywnościowe nie mogą być zbyt tanie

Amerykańscy naukowcy biją na alarm: konsumenci zbyt często sięgają po niezdrowe jedzenie, które jest reklamowane jako tanie. Szczególnie podatni na takie oszczędne zakupy kosztem swojego zdrowia okazali się członkowie klasy średniej oraz wykształcone osoby.

W badaniu (Kern i in.: Neighborhood prices of healthier and unhealthier foods and associations with diet quality: evidence from the multi-ethnic study of atherosclerosis; int. J. Environ. Res. Public health 2017, 14(11), 1394) uznano za zdrowe pokarmy warzywa, natomiast za niezdrowe słone przekąski, słodycze i napoje orzeźwiające. Podczas badania obserwowano 2765 Amerykanów. Liczby mówią same za siebie: jeśli zdrowy produkt spożywczy był droższy o 15%, to na jego zakup zdecydowało się o 25% konsumentów mniej. Relacja ta widoczna była również przy odpowiednio niższych lub wyższych cenach.

Moja porada lekarska

Od 10 lat robię zakupy wyłącznie w sklepie z żywnością ekologiczną. Zakupy tam są dla mnie mniej stresujące i przebiegają szybciej, gdyż nie muszę szczegółowo studiować składu każdego produktu. Bez chemii, cukru, sztucznych słodzików, złych węglowodanów i złych tłuszczów wciąż utrzymuję moją idealną wagę. Poziom cukru w mojej krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie bez leków. Jest to warte tych kilku euro więcej, które wydaję na jedzenie.

dr med. Rainer Limpinsel

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Zdrowe plecy dzięki „super jedzeniu”

Pobierz »

Kuracja detoksykacyjna nie tylko dla cukrzyków

Pobierz »

Polecane artykuły