Oligofruktoza należy do rozpuszczalnych substancji balastowych, które nie są trawione w jelicie cienkim, w jelicie grubym natomiast służą za pożywkę dla bardzo pożytecznych bakterii jelitowych. Jest pomocna nie tylko przy problemach z trawieniem, wspiera również leczenie osteoporozy i pomaga zmniejszyć wysoki poziom lipidów we krwi. Tutaj przeczytają Państwo, jakie produkty żywnościowe zawierają tę wyjątkową substancję balastową oraz jakie zastosowanie znajduje ona w kuchni, np. podczas pieczenia.
Oligofruktoza składa się z długołańcuchowych cząsteczek, zbudowanych z około tuzina jednostek fruktozy. Te słodkie w smaku węglowodany są niepodlegającymi trawieniu substancjami balastowymi. W związku z powyższym nie przedostają się do krwi, jak zwykły cukier, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi ani tym samym wzrostu wagi ciała. Krótko mówiąc: jest to substancja balastowa, która może być pomocna w zrzucaniu wagi. Na oligofruktozę można się natknąć pod inną nazwą – np. fruktooligosacharyd (FOS). Substancją balastową o podobnej budowie jest inulina. Składa się ona jednakże nie z tuzina, a z około 100 jednostek fruktozy.
Oligofruktoza pełni rolę prebiotyku, wspierając jelitową florę bakteryjną. Niestrawione łańcuchy cukru dostają się do jelita grubego, gdzie służą za pożywienie dla bakterii jelitowych, zwłaszcza tych dobrych i pożytecznych bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego. Szkodliwe bakterie jelitowe, jak np. clostridium difficile, nie są w stanie spożytkować FOS. Dlatego oligofruktoza jest optymalnym środkiem do odbudowy zdrowej flory jelitowej np. po biegunce czy terapii antybiotykowej.
W jakich przypadkach wskazane jest spożycie większej ilości oligofruktozy
Miażdżyca naczyń
Choroby serca i krążeniowe
Podwyższony poziom lipidów we krwi
Osteoporoza
Problemy z trawieniem, zaparcia, zaburzenia flory bakteryjnej
Osłabienie odporności
Nadwaga
Kolejna zaleta: podczas spożywania produktów zawierających dużo oligofruktozy, flora bakteryjna jest regularnie „karmiona”. Skutek: liczba dobrych bakterii w jelicie grubym zwiększa się – procesy trawienne ulegają poprawie i częściej korzystamy z toalety. Krótko mówiąc: za pomocą produktów żywnościowych bogatych w FOS można z powodzeniem przeciwdziałać zaparciom.
Produkty żywnościowe zawierające dużo oligofruktozy: banany, żyto zwyczajne, owies, pomidory, szparagi, czosnek, cebula, burak ćwikłowy, cykoria. I jeszcze jeden plus: oligofruktoza wiąże w jelicie nadmiar tłuszczów i „wytransportowuje” je jako niestrawione. Rezultat: spada poziom lipidów (triglicerydów) we krwi.
Oligofruktoza wzmacnia kości, zapobiegając tym samym osteoporozie. W czasie gdy dobre bakterie trawią FOS, uwalnia się kwas octowy i kwas mlekowy. Takie kwaśne środowisko poprawia między innymi wchłanianie wapnia, co wykazało np. badanie Baylor College w Houston (USA) w roku 2002. 60 badanych przyjmowało codziennie 8 g proszku FOS, co poprawiło wchłanianie wapnia o 30%.
Jak dostarczyć oligofruktozę do organizmu Syrop oligofruktozowy: oligofruktoza posiada 30 do 50% słodkości cukru spożywczego (sacharozy). Syrop oligofruktozowy mogą państwo zatem z powodzeniem stosować również do pieczenia. Proszę go tylko najpierw wypróbować: można nim zastąpić cukier w każdym przepisie. Najlepiej stosować jako źródło oligofruktozy syrop Yacon. Bulwa tego południowoamerykańskiego astrowca jest bardzo bogata w oligofruktozę. Syrop otrzymają państwo w wybranych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i drogeriach. Proszek oligofruktozowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Proszek oligofruktozowy jest rozpuszczalny na zimno, w związku z czym nadaje się jako dodatek do potraw. Proszę spożywać codziennie 8 g proszku – np. wymieszanego z zupą, sosem lub w sałatce. Preparaty oligofruktozowe: szczególnie polecane są te pomagające w odtworzeniu flory jelitowej, np. po terapii antybiotykowej, zawierające dodatkowo w swoim składzie bakterie probiotyczne. |