Ograniczenie kaloryczności diety obniża objawy cukrzycy

mgr Joanna Kozub

mgr Joanna Kozub

22.10.2018 r.
Ograniczenie kaloryczności diety obniża objawy cukrzycy

W styczniu bieżącego roku w czasopiśmie Cell Metabolizm ukazał się artykuł prezentujący badanie dotyczące krótkotrwałego stosowania diety niskokalorycznej na organizm.

Okazuje się, że dieta bardzo niskokaloryczna stosowana przez trzy dni obniża poziom glukozy oraz insuliny. Podaż kilokalorii wynosiła mniej niż 1000 dziennie, więc jest to ilość mniejsza niż dobowe zapotrzebowanie organizmu. Co oznacza, że była to po prostu głodówka. W trakcie tych trzech dni nie zaobserwowano spadku masy ciała, ale produkcja glukozy obniżyła się.

Autorzy uważają, że może być to pomocne w ustaleniu wpływu głodzenia na organizm diabetyka. Im mniejsza ilość produkowanej glukozy w organizmie oraz niskie jej spożycie z dietą, tym mniejsze zapotrzebowanie na insulinę. I jednocześnie lepsza kontrola poziomu glukozy we krwi. Podczas badania zaobserwowano spadek ilości produkowanych triacylogliceroli (im więcej ich organizm produkuje, tym większe ryzyko chorób serca) i poprawiła się insulinowrażliwość.

Dieta eksperymentalna odwróciła hiperglikemię – zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, który występuje u każdego diabetyka. Badania pokazały, że efektem krótkotrwałej głodówki może być zmniejszenie towarzyszących objawów cukrzycy, lepszy stan chorego oraz lepsza kontrola poziomu glukozy we krwi. Opisana zależność wymaga dalszych badań, szczególnie wpływu długotrwałego głodówki na metabolizm glukozy. Obecnie nie zaleca się stosowania głodówek u diabetyków ewentualnie w indywidualnych przypadkach pod opieką specjalisty.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel