Najnowsze zalecenia Polskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego dla diabetyków

mgr Joanna Kozub

mgr Joanna Kozub

16.08.2018 r.
Najnowsze zalecenia Polskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego dla diabetyków

W tym roku wydano zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Oprócz diagnostyki i zasad leczenia opublikowano zalecenia dietetyczne. Oto najważniejsze z nich.

1. Pacjenci z cukrzycą powinni otrzymywać indywidualną dietę i zalecenia od specjalistów. Nie ma uniwersalnej diety dla wszystkich. Nie istnieje tak zwana dieta cukrzycowa. Zalecenia może opracować dietetyk, diabetolog lub lekarz.

2. Udział węglowodanów w diecie powinien wynosić między 45-60% całkowitej kaloryczności dobowej. Węglowodany powinny pochodzić głównie z produktów zbożowych o niskim indeksie glikemicznym i ich ilość powinna być dobrana indywidualnie do pacjenta.

3. Suplementacja nie jest wskazana, jeśli nie zdiagnozowano niedoborów u danego pacjenta. Wyjątek stanowi witamina D, która jest polecana wszystkim zgodnie z ogólnopolskimi zalecanymi dawkami. Warto dodać, że przy jednoczesnym zażywaniu witaminy D należy stosować również witaminę K2.

4. Spożycie błonnika powinno wynosić minimum 25 g na dobę. Oznacza to, że pacjent powinien spożywać trzy porcje dziennie produktów zbożowych, aby pokryć tę ilość. Polecane są produkty z pełnego ziarna.

5. Należy wyeliminować z diety kwasy tłuszczowe trans powstające w wyniku obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Źródłem tych związków są wypiekane i smażone produkty, np. krakersy, chipsy, frytki czy produkty panierowane. Należy przygotowywać potrawy poprzez gotowanie i duszenie.

Słowa kluczowe:
cukrzycadieta

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel