Mniejszy poziom glukozy we krwi dzięki soczewicy

Anna  Gardyniak

Anna Gardyniak

15.12.2018 r.
Mniejszy poziom glukozy we krwi dzięki soczewicy

Naukowcy z University of Guelph w Kanadzie odkryli, że zamiana połowy porcji ziemniaków lub ryżu na soczewicę może spowodować spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło nawet do 35-procentowego spadku.

W badaniu wzięło udział 24 zdrowych dorosłych. Dawano im do spożycia cztery potrawy: tylko biały ryż, biały ryż pół na pół z dużą zieloną soczewicą, biały ryż pół na pół z drobną zieloną soczewicą oraz biały ryż pół na pół z soczewicą czerwoną.

Naukowcy zmierzyli poziom glukozy we krwi uczestników przed zjedzeniem posiłku oraz dwie godziny po nim. Następnie powtórzyli eksperyment, z tym że ryż zastąpili ziemniakami. Okazało się, że poziom glukozy we krwi spadał o podobną wartość zawsze, gdy połowę skrobi zastąpiono każdym z trzech rodzajów soczewicy.

Rośliny strączkowe zawierają składniki hamujące enzymy, które biorą udział w absorpcji glukozy, a błonnik zawarty w tych produktach stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co również pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi.

Oprac. AG/PAP

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel