Kurkumina – ważny składnik diety diabetyka

mgr Joanna Kozub

mgr Joanna Kozub

15.10.2018 r.
Kurkumina – ważny składnik diety diabetyka

Chyba każdy zna kurkumę – stosowaną jako przyprawę. Może nie każdy ją lubi, ale jej właściwości są wykorzystywane od tysięcy lat. Chodzi oczywiście o działanie przeciwzapalne, które dla diabetyka jest niezbędne. Jak wiadomo cukrzyca jest chorobą przebiegającą z ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Zastosowanie wyciągów roślinnych, które mogą te stany zmniejszać lub niwelować nie tylko jest bardzo rozsądne, ale konieczne, gdy chcemy zahamować rozwój choroby.

Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy. Niestety badania pokazują, że wchłanialność z przyprawy wynosi zaledwie 2 % w układzie pokarmowym. Obecność piperyny i tłuszczu zwiększa ten poziom. Dlatego przy stosowaniu kurkumy w kuchni należy dodać do niej pieprzu i oleju. Na rynku znajdziemy specjalnie zaprojektowane suplementy diety będące połączeniem wyciągu kurkuminy z piperyną.

A jakie ma inne ważne właściwości? Neutralizuje wolne rodniki oraz zwiększa aktywność enzymów przeciwutleniających. Istnieją doniesienia, że może zmniejszać insulinooporność. Te wszystkie funkcje idealnie się sprawdzą u diabetyka. Warto wykorzystać tę wiedzę i zastosować regularną suplementację kurkuminą. Dodatkowo badania pokazują, że związek ten świetnie regeneruje stawy – a przy cukrzycy ze względu na wyższą masę ciała stosunkowo często występują z nimi problemy. Zalecana dawka to 1 łyżeczka dziennie kurkumy na przykład jako dodatek do potraw lub spożyta wraz z wodą. W przypadku zaawansowanej cukrzycy zaleca się stosowanie skoncentrowanych suplementów diety z kurkuminą.

Słowa kluczowe:
cukrzycakurkumakurkumina

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel