Kuchnia pięciu przemian w walce z cukrzycą

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15.11.2018 r.
Kuchnia pięciu przemian w walce z cukrzycą

Tradycyjna medycyna chińska od 3000 lat zwraca szczególną uwagę na odżywianie. Traktuje bowiem odżywianie oraz oddychanie jako dwa jedyne źródła pozyskania energii (Qi). Ja sam również wiele eksperymentowałem z tą kuchnią. Jest ona bardzo dobrze strawna, unika także chemii. Jest więc pożytecznym narzędziem dla osób, które chcą utrzymać poziom cukru w swojej krwi w ryzach.

Pięć elementów

Pięć elementów chińskiej nauki o żywieniu nie ma nic wspólnego z fizyką. Chodzi tutaj o kierunki smaków. Każdy element wykazuje inne działanie na twój organizm. Jeśli chcesz komponować swoją dietę w sposób wyważony, w każdym z posiłków należy zawrzeć wszystkie 5 elementów.

Nazwa

Smak

Właściwość

Działanie

Przykłady

Woda

słony

zmiękcza

Przewodzi energię do góry

Sos sojowy, sól, soczewica, parmezan, ryby, oliwki

Drewno

kwaśny

zachowuje Twoje soki

Wzmacnia i napina

Twaróg, cytryna, ocet, pomarańcze, pszenica, kurczak

Ogień

gorzki

wysusza

Przewodzi energię w dół

Mielona papryka, kakao, kawa, burak czerwony, rukola, żyto, ser owczy

Ziemia

słodki

odżywia i daje energię

Odpręża i harmonizuje

Masło, pieczarki, śmietana, ziemniaki, jajka, mięso wołowe

Metal

ostry

rozprasza energię

Rozluźnia blokady

Kurkuma, cebula, musztarda, pieczona gęś

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel