Jedno białko wywołujące cukrzycę

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15.10.2018 r.
Jedno białko wywołujące cukrzycę

Wydaje się, że amerykańcy naukowcy wynaleźli nową metodę leczenia cukrzycy (Pingping et al.: Hematopoietic-derived galectin-3 causes cellular and systemic insulin resistance; Cell 2016 167(4):973). Kalifornijscy naukowcy zbadali, że pewna kompleksowa struktura białkowa (proteina) nakłada się na receptory insulinowe komórek. W związku z tym insulina nie może działać i powstaje insulinooporność.

Proteina, o której mowa to galektyna-3. Po podaniu substancji hamującej galektynę-3, insulinooporność zanikała, a poziom cukru we krwi stabilizował się.

Makrofagi naszego systemu odpornościowego produkują bardzo dużą ilość galektyny-3. W czasie każdego stanu zapalnego makrofagi rozmnażają się. Nadwaga prowadzi do bardzo lekkiego, niemniej jednak przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Dlatego naukowcy uważają, że nadwaga jest przyczyną zbyt dużej ilości galektyny-3 w organizmie.

Porada lekarska

Można w naturalny sposób obniżyć podwyższony poziom galektyny-3, zrzucając po prostu kilka kilogramów. Dbanie o prawidłową wagę ma więc nowe znaczenie w kontrolowaniu cukrzycy, również jeżeli chodzi o opisany mechanizm powstawania insulinooporności.

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel