Hugo i inne koktajle, czyli aperitif dla diabetyków

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15.10.2018 r.
Hugo i inne koktajle, czyli aperitif dla diabetyków

Rześkie wieczory skłaniają do miłych spotkań z przyjaciółmi i krewnymi. Kontakty społeczne są bardzo ważne dla psychiki i w ten sposób również przeciwdziałają cukrzycy. Musisz jedynie zwrócić uwagę na to, czym się raczysz, gdyż niektóre napoje alkoholowe rujnują Twój cukier we krwi.

Złe” aperitify: W wytworzonych przemysłowo napojach alkoholowych tkwią barwniki, aromaty i cukier. To zmienia Twoje odczuwanie smaku – i pijesz więcej, niż właściwie chcesz. Problemem jest fakt, iż producenci nie muszą umieszczać na napojach alkoholowych list składników. Dlatego jako konsument nie wiesz, czy spożywasz cukier, a jeśli tak, to w jakiej ilości.

Samodzielnie mieszaj: Alkohol jako taki obniża poziom cukru we krwi. Produktem pierwszego wyboru powinno być dla Ciebie wytrawne wino. Jeśli miałoby być to coś bardziej ekstrawaganckiego, niech będzie to „Hugo”. A jeśli wymieszasz sobie swoje „Hugo” samodzielnie, będziesz dokładnie wiedzieć, co zawiera.

Przygotowanie „Hugo”: Włóż 2 kawałki limonki bio (wielkości kostki do gry) do dużego kieliszka do wina. Potrzyj 3 listkami mięty wnętrze kieliszka i zostaw je w kieliszku razem z 5 kostkami lodu. Dolej 2 cl syropu z czarnego bzu, 150 ml prosecco i 100 ml wody mineralnej (gazowanej). Kieliszek Hugo zawiera 200 kcal i 6% alkoholu. Przemyca jednak 18,4 g cukru – dlatego mimo wszystko bardziej polecam wytrawne wino w miłym towarzystwie.

Słowa kluczowe:
alkoholcukrzyca

Tematyka

Znajdź nas na Facebook'u

Opinie naszych czytelników

wiper-pixel