Dlaczego należy jeść mniej czerwonego mięsa

Dlaczego należy jeść mniej czerwonego mięsa

Dr med. Rainer Limpinsel

21 września 2018

Wołowina, wieprzowina i baranina są nazywane czerwonym mięsem. Z takiego mięsa zazwyczaj produkuje się wędliny. Szeroko zakrojone badanie z udziałem 12 000 osób (Nurses' Health Study; Health Professionals Follow Up Study) przyniosło wyniki, o których opowiemy.

Dlaczego należy jeść mniej czerwonego mięsa

Czerwone mięso skutkuje chorobami

- Amatorzy czerwonego mięsa umierają o 13% wcześniej, a fani wędlin nawet o 20% wcześniej niż niejedzący mięsa.

- Wśród osób regularnie jedzących mięso zachorowalność na raka jest o 10% wyższa; wśród osób jedzących znaczne ilości wędlin o 16%.

- Jeśli zmniejszymy ilość zjadanego mięsa z trzech porcji dziennie do jednej, ryzyko przedwczesnej śmierci może spaść nawet o 10%.

Jak zdrowo żyć

- Nie zjadaj więcej niż 500 g mięsa i wędlin tygodniowo.

- Zastąp czerwone mięso drobiem, rybami, orzechami i/lub roślinami strączkowymi.

- Zrezygnuj całkowicie ze spożywania mięs oraz wędlin zawierających środki chemiczne. Mowa tu o wzmacniaczach smaku, glutaminianach, ekstrakcie z drożdży, azotynie i azotanie sodu, stabilizatorach i przeciwutleniaczach.

- Kupuj mięsa i wędliny ekologiczne – możesz mieć wtedy pewność, że nie będą zawierały żadnych nielegalnych antybiotyków ani sterydów.

- „Dobre” mięso (stek, kotlet, burger) jest zdrowsze niż przetworzone produkty mięsne (kiełbasa, szynka).

Wierzę w Ciebie!

Lubię mięso i wędliny. Spożywam ich około 500 g tygodniowo, ale wyłącznie w jakości bio. Wiadomo przecież, że:

1. W mięsie znajduje się bardzo istotna dla funkcjonowania naszego ciała witamina B12 oraz wiele innych potrzebnych Nam substancji.

2. W żadnym z badań nie sprawdzano, jakie mięso jadały osoby chorujące i przedwcześnie umierające: wytwarzane ekologicznie czy nie. Gdyby to sprawdzić, być może okazałoby się, że to nie mięso jako takie ma negatywny wpływ na zdrowie, a zawarta w nim chemia.

Motto na ten miesiąc: kontroluj ilość i jakość mięsa w Twojej diecie wg podanych przeze mnie zasad. To łatwe i zdrowe. Wpłynie również dobrze na Twoją cukrzycę. Wierzę w Ciebie. Uda Ci się!

Słowa kluczowe:
cukrzycamięso

Więcej Artykułów