Dlaczego makaron z roślin strączkowych to superfood dla diabetyków?

26 kwietnia 2018

Fasola, groch i soczewica to rośliny strączkowe. Ludzkość wkomponowała je w swój jadłospis już ponad 10 000 lat temu. Rośliny te zawierają mnóstwo istotnych dla zdrowia substancji – witamin i błonnika. Obecność błonnika w pożywieniu powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Strączki zawierają również mnóstwo białka. Połączenie błonnika i białka maksymalnie hamuje skoki poziomu cukru. Rośliny strączkowe doskonale zaspokajają głód i na długo sycą. Od niedawna można kupić nawet makaron z tych roślin!

Dlaczego makaron z roślin strączkowych to superfood dla diabetyków?

Makaron z roślin strączkowych jest godny polecenia. Sam jem go tak często, jak to tylko możliwe. Jego jedyną wadą jest cena – jest on znacznie droższy od taniego zwykłego makaronu, jaki można kupić w markecie.

Konwencjonalne produkty zawierają jednak znacznie więcej węglowodanów, i to takich o o wiele gorszym indeksie glikemicznym.

Insulina? Uważaj!

Gdy wstrzykujesz sobie insulinę, zazwyczaj potrzebujesz jej niższą dawkę, niż wynika to z wyliczeń na podstawie ilości węglowodanów zawartych w makaronie z roślin strączkowych. Może dojść do niedocukrzenia. Jeżeli zamierzasz przerzucić się na makaron strączkowy, przyjmuj na razie odrobinę niższą dawkę insuliny. Sprawdzaj z większą częstotliwością poziom cukru w Twojej krwi. Wtedy szybko zorientujesz się, jaka dawka będzie odpowiednia.

Uwaga!

Do niedocukrzenia może dojść, gdy wstrzykniesz insulinę lub połkniesz tabletkę zawierającą pochodne sulfonylomocznika lub glinidy!

Moja porada lekarska

Wykorzystaj bogactwo roślin strączkowych w witaminy z grupy B. Wspomagają one funkcjonowanie układu nerwowego oraz metabolizm cukru w organizmie.

Oba te zadania są bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę. Rośliny strączkowe to również źródło znacznych ilości żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku.

Wcale nie musi być drogo

Możesz zaoszczędzić znaczą ilość pieniędzy, samodzielnie przygotowując makaron ze strączków. Taki makaron domowej roboty będzie tak samo smaczny, jak ten kupiony w sklepie ze zdrową żywnością.

Pod względem wizualnym może być jednak mniej udany. Ale ponieważ sporo zaoszczędzisz na każdej porcji takiego makaronu, może jego wygląd nie będzie Cię aż tak raził w oczy. Poszukaj przepisów specjalnych mąk i przepisów w internecie.

Przykładowe produkty gotowe

Producent

Składnik

Zawartość węglowodanów

Wielkość opakowania

Cena

Goodell

Czerwona soczewica

44%

250 g

16 zł

Makaron z grochu Fabijańscy muszelki

Groch

52%

250 g

8 zł

Dr med. Rainer Limpinsel

cukrzyca, makaron, rośliny strączkowe

Więcej Artykułów